30 Ιανουαρίου 2016

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία* το μεσημέρι της Πέμπτης από την κατασκευάστρια εταιρεία, η μεγάλη τοξωτή μεταλλική γέφυρα Τ4 της Τσακώνας, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας.

Είναι ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας,

ίσως η σημαντικότερη γέφυρα στην Ελλάδα, μετά τη γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο, που κατασκευάστηκε από Έλληνες τεχνικούς, τόσο στη μελέτη της, όσο και στην κατασκευή της.

Το έργο σημαδεύτηκε από μεγάλες καθυστερήσεις. Ανατέθηκε το 2006 στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Alpine με προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009 (το 2013 η Alpine πτώχευσε και το έργο συνεχίστηκε μόνο από την ΤΕΡΝΑ). Το 2010 και το 2012 υπεγράφησαν δύο συμπληρωματικές συμβάσεις, για να καλυφθεί το κόστος των επιπρόσθετων εργασιών.

Επίτευγμα των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών είναι ότι κατάφεραν ένα μέρος της ανακατασκευής του δρόμου να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια, αφού το ίδιο οδικό τμήμα, κατασκευασμένο και στο παρελθόν με ευρωπαϊκούς πόρους...κατολίσθησε το 2003.

Κάποια τεχνικά στοιχεία** για τη γέφυρα 
της Τσακώνας

Πρόκειται για μια σύμμεικτη τοξωτή γέφυρα η οποία ποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Οι θέσεις αυτών έχουν κριθεί με βεβαιότητα από τη γεωλογική μελέτη ως απόλυτα ευσταθείς.

Τα επί μέρους ανοίγματα, που δημιουργούνται ανέρχονται σε 90 μέτρα και 300 μέτρα. Το άνοιγμα των 90 μέτρων γεφυρώνεται με ένα προεντεταμένο φορέα, με λοξή αντηρίδα οπλισμένου σκυροδέματος που στηρίζεται επί του μεσοβάθρου Μ1. Το άνοιγμα των 300 μέτρων γεφυρώνεται εν μέρει (σε μήκος 40 μέτρων) με προεντεταμένο φορέα, ολόσωμα συνδεδεμένο με λοξή αντηρίδα οπλισμένου σκυροδέματος επί του μεσοβάθρου.

Το υπόλοιπο του ανοίγματος σε μήκος 260 μέτρων καλύπτεται με δύο χαλύβδινα τόξα κιβωτιοειδούς διατομής (εσωτερικών διαστάσεων 1,60 μέτρα X 2,80 μέτρα). Τα τόξα αυτά αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα πάχους 70÷120mm (πέλματα) και 20÷40mm (κορμοί). Κάθε τόξο διαθέτει 20 αναρτήρες που διατάσσονται ανά 12 μέτρα, αναρτώντας το σύμμεικτο κατάστρωμα από τις 2 κύριες διαμήκεις δοκούς.

Η γέφυρα αυτή, συνολικού μήκους 390 μέτρων και μέγιστου ελευθέρου ανοίγματος 300 μέτρων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου