25 Ιανουαρίου 2016

Η κοινωνική ανισότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερη στη Γερμανία


Τα περιουσιακά στοιχεία κατανέμονται στη Γερμανία όλο και πιο άνισα. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο κοινωνικών υποθέσεων, το 2013 το 10% των νοικοκυριών κατείχε περισσότερο από το 51,9% της καθαρής περιουσίας. Το 1998 αυτό το ποσό ήταν 45,1%.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, η αριστερή παράταξη του κοινοβουλίου απαίτησε την τροποποίηση του φορολογικού συστήματος. “Στη Γερμανία συμβαίνει μια τεράστια αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω, κάτι που δείχνουν ξεκάθαρα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία”, είπε η αντιπρόεδρος της αριστεράς Sabine Zimmermann και απαίτησε την εισαγωγή ενός φόρου για εκατομμυριούχους, στην οποία δεν υπάρχει επιβάρυνση για το πρώτο εκατομμύριο, ενώ τα υπόλοιπα επιβαρύνονται με 5%.


Εντύπωση προκάλεσε πρόσφατα μια έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με την οποία οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν τόσα περιουσιακά στοιχεία, όσα και το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Η Oxfam θεωρεί ως αιτία για αυτή την εξέλιξη τη χαμηλή φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και κεφαλαιακών κερδών, καθώς και τη μεταφορά κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

Πηγή, ελληνογερμανικό κείμενο & βίντεο:


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου