21 Ιανουαρίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 21.1.2016

(upd) Aντιπαράθεση Σόιμπλε-Τσίπρα στο Νταβός. Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή ανόητοι! H υλοποίηση των συμφωνιών και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έγιναν αφορμή για ελληνο-γερμανική αντιπαράθεση στο Νταβός της Ελβετίας. «Η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, o οποίος χαμογελώντας είπε: Είναι η εφαρμογή ανόητοι!.

Το ελληνικό χρέος στη συνάντηση Τσίπρα - Λιου. Οπως τονίζεται από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός συζητήθηκε «η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους». 

Το success story του Αλέξη Τσίπρα: Η Ελλάδα το 2016 θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα! Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός. «Όσο πιο γρήγορα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο για την ανάκαμψη, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της», είπε ο πρωθυπουργός. 

Αναστασιάδης - Ακιντζί στο Νταβός: Λύση του Κυπριακού το 2016. Την προσδοκία ότι το Κυπριακό θα λυθεί εντός του 2016 εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας στο Νταβός, όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και συμμετείχε για πρώτη φορά σε κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των Ην. Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. 

Ντράγκι: Περαιτέρω χαλάρωση τον Μάρτιο. Περαιτέρω επέκταση των μέτρων χαλάρωσης τον Μάρτιο προανήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 

ΕΚΤ: Μείωσε κατά €0,2 δισ. τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Νταβός. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή και το ρόλο του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη στάση του στο θέμα του χρέους.

Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε η Ελλάδα στο Νταβός. Δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την εταιρεία αναλύσεων U.S. News & World Report και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται σε χαμηλή θέση, στην 26η, από την αξιολόγηση των συνθηκών σε 60 χώρες.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρυτρίας στην Αθήνα για το ασφαλιστικό. Συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΝΟ, επιστημονικοί φορείς, γιατροί - Αποδοκιμασία για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ - Συνεχίζονται τα μπλόκα των αγροτών με 6.000 τρακτέρ παραταγμένα σε όλη τη χώρα - Κλειστό το κέντρο.

Στην Cosco περνάει το 67% του ΟΛΠ. Η Cosco αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή τη νέα βελτιωμένη προσφορά της. Το τίμημα ανέρχεται σε 368,5 εκατ. ευρώ ή 22 ευρώ ανά μετοχή και είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 70% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. 


Κλειστά τα σύνορα για πρόσφυγες στα Σκόπια. Η απόφαση της Αυστρίας να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα υποδεχθεί φέτος στο ένα τρίτο όσων υπέβαλαν αίτηση ασύλου πέρυσι έχει προξενήσει ντόμινο στα Βαλκάνια, με αποκορύφωμα το κλείσιμο, άγνωστο για πόσο διάστημα, του συνοριακού περάσματος της Ειδομένης από τις Αρχές της ΠΓΔΜ.

Τέλος από το ΔΝΤ στις «εκπτώσεις» τύπου Ελλάδας. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι καταργεί την εξαίρεση από τους κανόνες που διέπουν τον δανεισμό του όταν η πτώχευση μιας χώρας εγκυμονεί τον κίνδυνο εξάπλωσης του προβλήματος εκτός των συνόρων της ή, γενικώς, αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Πρόκειται για την εξαίρεση που θεσμοθέτησε το Ταμείο το 2010 για να δανείσει την Ελλάδα εν μέσω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. 

Απειλεί η «Βιομηχανία 4.0» εκατομμύρια εργαζόμενους; Μονάδες παραγωγής επικοινωνούν μεταξύ τους και συνθέτουν «έξυπνα εργοστάσια». Η απασχόληση ωστόσο βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι προβλέψεις που παρουσιάζονται στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι δυσοίωνες, αναφέρει η Deutsche Welle. 

Εύθραυστη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Δεν απέφυγε την 11η πτωτική συνεδρίαση σε σύνολο 13 που έχουν γίνει το 2016 το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης κατέγραφε κέρδη. 

Zίνια: Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο Διάστημα. Μία μικρή πορτοκαλιά ζίνια άνθισε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σηματοδοτώντας μία ακόμα «πρώτη φορά» για το διαστημικό εργαστήριο. 

Στο 4,5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση καταγράφει την εξής εικόνα: ΝΔ 28%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 2,5%, Ποτάμι 2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου