31 Ιανουαρίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 31.1.2016

(upd) Κυβερνητικό σχέδιο δράσης με συμβολή του στρατού για την άμεση κατασκευή των hotspots. Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots)
στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Τρεις μήνες και δύο επιλογές για την Ελλάδα. Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου, το κλίμα εναντίον της χώρας μας στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με το προσφυγικό κύμα να περνάει πρώτα από την Ελλάδα, το μέλλον της Ε.Ε., όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε μέχρι τώρα, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σαπέν: Το θέμα του χρέους να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές,πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών» λέει ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. 

Ξεκινάει ο έλεγχος με ασφαλιστικό και δημοσιονομικά. Αρχίζουν από Δευτέρα οι επικεφαλής των θεσμών τις επαφές τους με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος θα σπάσει σε δύο -τουλάχιστον- φάσεις. 

Διακομματική επιτροπή στη Βουλή ζητούν οι αγρότες. Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει, παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη στα Τέμπη. 

FT: Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «μαντρί» για μετανάστες. Καταπέλτης το editorial των Financial Times για τηναδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διαχειριστεί την κρίση του προσφυγικού. Οι ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και γιατί δεν θα λειτουργήσει ούτε ένας φράχτης της ΠΓΔΜ. 

Συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη δύο ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών με καταγωγή από τη Βοσνία, ονόματι Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος είχε στην κατοχή του σουηδικό διαβατήριο, και έναν 20χρονο από την Υεμένη. 

Επίθεση με μολότοφ τα ξημερώματα της Κυριακής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πενήντα άτομα, περίπου, έριξαν δέκα βόμβες μολότοφ στην είσοδο των γραφείων, προκαλώντας υλικές ζημιές. 

Συρία: 45 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος στη Δαμασκό. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη μεγαλύτερη σιιτική συνοικία της συριακής πρωτεύουσας, κοντά στο σιιτικό τέμενος Σαγίντα Ζεϊνάμπ, όπως ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εσωτερικών. 

Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας. «Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας την Παρασκευή, παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από τις τουρκικές αρχές» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. To NATO κάλεσε τη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του, αφού η Τουρκία, που είναι κράτος μέλος του Βορειατλαντικού Συμφώνου. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε χθες «αβάσιμη προπαγάνδα» τις καταγγελίες της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας. 

Ρωσία: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε πυρκαγιά εργοστασίου στην ανατολική Μόσχα
Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τη στέγη. "Οι σοροί 11 ανθρώπων βρέθηκαν όταν η φωτιά έσβησε", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου