21 Ιανουαρίου 2016

Zίνια: Το πρώτο λουλούδι που άνθισε στο Διάστημα

Μία μικρή πορτοκαλιά ζίνια άνθισε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σηματοδοτώντας μία ακόμα «πρώτη φορά» για το διαστημικό εργαστήριο. «Το πρώτο λουλούδι που καλλιεργήθηκε και άνθισε στο Διάστημα κάνει το ντεμπούτο του», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι, αναρτώντας και μία φωτογραφία του. 

Δεν πρόκειται για κάποιο σπάνιο εξωτικό λουλούδι. Αντιθέτως, οι ζίνιες καλλιεργούνται εύκολα στη Γη και ανθίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ομολογουμένως, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, τα φυτά είχαν πρόβλημα να προσαρμοστούν στη μικροβαρύτητα. Κάποια φυτά, μάλιστα, τον Δεκέμβριο λίγο έλειψε να καταστραφούν ολοσχερώς, αφού πάνω στα φύλλα τους άρχισε να αναπτύσσεται μούχλα εξαιτίας της πολύ υψηλής υγρασίας, ανέφερε η NASA του «διαστημικού φυτωρίου». Ομως ο Σκοτ Κέλι τα φρόντισε τόσο καλά, που κατάφερε να τα επαναφέρει στη ζωή.

Η καλλιέργεια αυτών των ανθέων κρίνεται αναγκαία. Οι ζίνιες είναι βρώσιμες, και έτσι έχουν ενταχθεί στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της NASA που φέρει την επωνυμία Veggie. Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων παραγωγής τροφίμων για τις επανδρωμένες αποστολές προς τον Αρη, αν βέβαια υλοποιηθεί ποτέ αυτό το σχέδιο.

Οπως φαίνεται, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, καθώς το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τη χρονιά που πέρασε καλλιέργησε, αλλά και κατανάλωσε ένα μαρούλι. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς πρόκειται να καλλιεργηθούν και ντομάτες.

Η καλλιέργεια λαχανικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ξεκίνησε στα μέσα του 2014. Ολα τα λαχανικά καλλιεργούνται αεροπονικά, δηλαδή στον αέρα και όχι μέσα σε χώμα. Αυτά τα συστήματα απαιτούν πολύ λιγότερο νερό και λίπασμα, ενώ τα φυτά μεγαλώνουν με τριπλάσια ταχύτητα από ό,τι στη Γη.

Πηγή: 
www.kathimerini.gr 


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου