21 Ιανουαρίου 2016

O Μπαν Κι Μουν ενθαρρύνει τους Αναστασιάδη - Ακιντζί για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

Κάλεσμα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική που υπάρχει στο Κυπριακό, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησής του με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Νταβός. 

Αναλυτικά, οι παρατηρήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση (από τον "Φιλελεύθερο"): 

• Είχα μια καλή συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον Ειδικό Σύμβουλό μου, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. 

• Αυτή ήταν η πρώτη μου συνάντηση με τους δύο ηγέτες μαζί. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα να ακούσω απευθείας από τους ίδιους για τις προσπάθειές τους από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο. 

• Οι ηγέτες κι εγώ είχαμε μια πολύ περιεκτική συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό». 

• Θέλω να τους επαινέσω για τις προσπάθειές τους. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε αυτή την υπό τους ηγέτες καθοδηγούμενη διαδικασία κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, αποδεικνύοντας ότι με πολιτική βούληση είναι δυνατόν να υπάρξει σε συμφωνία σε όλα τα θέματα. 

• Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι μια σειρά από ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. 

• Ενθαρρύνω τους ηγέτες να επωφεληθούν από τη σημερινή θετική δυναμική. Θα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς κινούνται προς τα εμπρός για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των διαφόρων κεφαλαίων. 

• Θα ενθάρρυνα τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη να συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων των Κυπρίων. 

• Καλώ επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθειά τους να ξεπεραστεί η διαίρεση της Κύπρου. 


Νωρίτερα, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα "Επανενώνοντας την Κύπρο" Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί τόνισαν την επιθυμία τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εντός του 2016. 

Εξάλλου, ενθαρρυντικό σημάδι για την προοπτική επίλυσης του κυπριακού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, το πάνελ που διεξάγεται στο Νταβός και στο οποίο μετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. 

Πηγή: www.philenews.com 21.01.2016
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/295463/axiopoiiste-to-momentoum-kalese-tous-igetes-o-ban-ki-moun-eikones#sthash.pJXHJ0Ox.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου