26 Ιανουαρίου 2016

Politico: Στήριξη της ΠΓΔΜ ζητά ο Γιουνκέρ, ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν σε ελληνικό έδαφος

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ΠΓΔΜ έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα παρά να καταφύγουν στη Γερμανία.

Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, αντίγραφο της οποία έχει στην κατοχή του το περιοδικό «Politico», ο κ. Γιουνκέρ τάσσεται υπέρ της πρότασής της για ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της Ε.Ε. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης και τελικά την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε στον Σλοβένο πρωθυπουργό ο κ. Γιουνκέρ επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την υποστήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο του, το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ μέσω οργάνων επιβολής του νόμου και της παροχής εξοπλισμού. Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Έτοιμη να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν η Κομισιόν υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό. Eρωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτρό απάντησε τα εξής: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του». Πηγή: skai.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή