28 Ιανουαρίου 2016

Η αφελής Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ

«Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, στο επάγγελμα υπουργός Εσωτερικών του 'μεγάλου έθνους των θαλασσοπόρων της Αυστρίας', γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι "μύθος" πως δεν μπορούν να φυλαχτούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως είπε στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών», σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με ιδιαίτερα καυστικό ύφος για τα όσα η αυστριακή υπουργός καταλόγισε προς την Ελλάδα.
Και συνεχίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνωντας: «Η αντίληψη που προφανώς επικρατεί στη Βιέννη ότι χρειάζονται απλά αρκετά πλοία στο Αιγαίο για να ελεγχθεί η ροή των προσφύγων, χαρακτηρίζεται ως αφελής, όχι μόνο από έλληνες πολιτικούς αλλά και από νομικούς του Διεθνούς Δικαίου. Ακόμη και η αποστολή του μεγαλύτερου στόλου της ιστορίας δε θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο, όσο η Ευρώπη θέλει να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπιστικού δικαίου, ενδεχομένως μάλιστα να πετύχαινε και το αντίθετο».

Καυστικά σχόλια επίσης και από την εφημερίδα Die Zeit, η οποία (σύμφωνα με τη Deutsche Welle) αναφέρει:

«Πολύ απλά, φταίνε οι Έλληνες» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Zeit στο οποίο ο δημοσιογράφος περιγράφει μιαν Ελλάδα που καλείται να επωμιστεί το βάρος σχεδόν ολόκληρης της προσφυγικής κρίσης. "Κατά την ευρωκρίση οι Έλληνες είχαν συνηθίσει στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα όμως το μικρό νοτιοευρωπαϊκό κράτος γίνεται και στη δεύτερη μεγάλη κρίση της ΕΕ, ο αποδιοπομπαίος τράγος», επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος της Die Zeit αναφέρεται στο αίτημα της ΕΕ, να διαφυλάξει η Ελλάδα καλύτερα τα σύνορα της και σχολιάζει: «Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι πολιτικοί της Αυστρίας, του Βελγίου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν έτοιμη τη γρήγορη λύση: έξω με τις κλωτσιές. Για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά όμως όχι από την ευρωζώνη, αλλά από τη ζώνη Σένγκεν». Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1HkVO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου