23 Ιανουαρίου 2016

Ουραγός στην προσέλκυση νέων επιστημόνων η Ελλάδα

Ουραγός στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων* 2015-16 είναι η χώρα μας, καταλαμβάνοντας τη 49η θέση, μια θέση πριν την τελευταία Σερβία, αλλά κάτω από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την... Ουρουγουάη. Αν υπάρχει κάτι ευχάριστο σε αυτή την κατάταξη, είναι πως η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει μια θέση σε σχέση με την περσινή μελέτη, όπου ερχόταν τελευταία (50η)!

Μετά το brain drain των ελληνικών ταλέντων, είναι θλιβερά τα αποτελέσματα και όσον αφορά τη διεθνή κινητικότητα, καθώς και το πόσο ελκυστικό είναι το ελληνικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη διεθνή εργασιακή αγορά. Όπως αναφέρεται εξάλλου στη μελέτη, ενώ η χώρα μας διατηρεί σχετικά καλή απόδοση στις παραμέτρους που αφορούν στον ‘Τρόπο Ζωής’ και την ‘Αειφορία’ που συμπεριλαμβάνονται στον πυλώνα της ‘Διατήρησης’, υστερεί στην ‘Προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων’. Έτσι, παρά το γεγονός πως διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών, λίγοι παραμένουν και καινοτομούν στη χώρα, έτσι σπάνια παρατηρείται το φαινόμενο της προσέλκυσης ταλαντούχων μυαλών.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή. Η Ελλάδα δεν έχει καλή απόδοση ούτε από άποψη ‘Ενεργοποίησης’ ταλέντων.

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο, διατηρώντας τις θέσεις που είχαν λάβει και στον δείκτη 2014-15. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Δανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Φινλανδία. Η Κύπρος από την άλλη βρίσκεται στη 32η θέση, η Βουλγαρία στη 44η, τα Σκόπια στη 46η, ενώ τελευταία έρχεται η Σερβία. 

* Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) αποτελεί μια ετήσια μελέτη βασισμένη σε έρευνα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο Adecco, το μεγαλύτερο οργανισμό στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, και το Human Capital Leadership Institute στη Σιγκαπούρη.

Πηγή: www.capital.gr 23.01.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου