13 Οκτωβρίου 2016

Ολάντ: «Η Ελλάδα ζήτησε από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές»

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, σε βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα, σύμφωνα με την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν του εκμυστηρεύτηκε, μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ότι η Ελλάδα διερεύνησε την πιθανότητα να τυπώσει στη Ρωσία «δραχμές».

Όπως σημειώνεται στο βιβλίο με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» των Fabrice Lhomme και Gérard Davet, δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, τον γάλλο Πρόεδρο κάλεσε ο ρώσος ομόλογός του.

Σχετικά στο βιβλίο αναφέρονται τα εξής:

Στο τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν». Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».


Και η ανάλυση του Ολάντ (όπως γράφεται στο βιβλίο):
«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 6η Ιουλίου, όταν και τοποθετείται η συνομιλία Ολάντ – Πούτιν για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη όλων των δυνάμεων, πλην ΚΚΕ, στην απόφαση για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους.

Διαψεύδει το Μαξίμου

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό». 

Πηγές: Στοιχεία από imerisia.gr, kathimerini.gr, tovima.gr 13.10.2016

1 σχόλιο: