14 Οκτωβρίου 2016

Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 21 κορίτσια

Είκοσι ένα από τα 200 και πλέον κορίτσια, που απήγαγε τον Απρίλιο του 2014 από σχολείο της πόλης Τσίμποκ της Βόρειας Νιγηρίας, απελευθέρωσε χθες η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση της Αμπούτζα (πρωτεύουσα της Νιγηρίας) να προχώρησε παράλληλα στην αποφυλάκιση τεσσάρων ηγετικών στελεχών της οργάνωσης.

«Η απελευθέρωση των κοριτσιών αποτελεί προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Μπόκο Χαράμ, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και της ελβετικής κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν», ανέφερε χθες η νιγηριανή προεδρία σε ανακοίνωσή της.  

Τα κορίτσια «ανταλλάχθηκαν με τέσσερις κρατούμενους της Μπόκο Χαράμ σήμερα το πρωί» στην περιοχή Μπάνκι (στα σύνορα με το Καμερούν), επιβεβαίωσε τοπική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ σύμφωνα με το BBC τα περισσότερα από τα 21 κορίτσια που απελευθερώθηκαν είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Πολλές από τις μαθήτριες εμφανίζονται σε εικόνες, που δημοσίευσε χθες το CNN στην ιστοσελίδα του. Οι κοπέλες φορούν ισλαμικές φορεσιές, ενώ συνοδεύονταν από στρατιώτες στην πόλη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας του Μπόρνο.

Σημειώνεται ότι από τις 276 μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου 2014, οι 57 κατάφεραν να διαφύγουν αμέσως μετά την απαγωγή τους. 

Η ισλαμική οργάνωση έχει απαγάγει εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αν και η απαγωγή των μαθητριών του Τσίμποκ είναι αυτή που έστρεψε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στη ΒΑ Νιγηρία. Η υπόθεση των κοριτσιών του Τσίμποκ απέδειξε, όμως, την παροδική και ασταθή φύση του διεθνούς ενδιαφέροντος. Παρότι η υπόθεση αυτή απασχόλησε το δεύτερο μισό του 2014 το παγκόσμιο ενδιαφέρον, η τύχη των κοριτσιών δεν άργησε να περάσει σε δεύτερη μοίρα, έως ότου εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά από τη θεματολογία των μέσων ενημέρωσης. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, tvxs.gr 14.10.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου