12 Οκτωβρίου 2016

Πάγωμα πλειστηριασμών Α' κατοικίας για χρέη προς Δημόσιο

Στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική ρύθμιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς. Εκτιμούν επίσης ότι θα κωπάσει και η θύελλα αντιδράσεων. 

Πολίτες διαμαρτύρονται έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου επρόκειτο να γίνουν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί 

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες. Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του και με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και δημοσιεύματα στον Τύπο σημειώνει ότι «Τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
To σκίτσο είναι του Πανου Μαραγκού από το Έθνος 

Σχετική ανάρτηση: «Κόκκινα δάνεια»: Ενδεικτικοί τύποι λύσων από την ΤτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου