12 Οκτωβρίου 2016

Έλληνες τεχνίτες πίσω από τον «Πήλινο Στρατό» της Κίνας;

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως η έμπνευση, για τους διάσημους Πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα κοντά στο σημερινό Xian στην Κίνα, μπορεί να προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα.

 Προσθέτουν μάλιστα πως οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες θα μπορούσαν να είχαν εκπαιδεύσει τους ντόπιους τον 3ο αιώνα π.Χ.

Μέχρι τώρα, το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα στην Κίνα, θεωρούνταν το πρώτο από Ευρωπαίο.

«Έχουμε πλέον αποδείξεις πως υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν από την επίσημη έναρξη του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν» δήλωσε ο αρχαιολόγος Li Xiuzhen, από το Μουσείο του Μαυσωλείου του αυτοκράτορα Qin Shi Huang.


Μια ξεχωριστή μελέτη δείχνει ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA σε τοποθεσίες στη δυτική επαρχία Xinjiang της Κίνας, που υποδηλώνει πως οι Δυτικοί μπορεί να εγκαταστάθηκαν, να έζησαν και να πέθαναν εκεί κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του πρώτου αυτοκράτορα. 

Αγρότες ανακάλυψαν για πρώτη φορά τους 8.000 πολεμιστές από τερακότα θαμμένα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, το 1974.

Ωστόσο, δεν υπήρχε παράδοση στην κατασκευή αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις στην Κίνα, προτού δημιουργηθεί ο τάφος. Τα πρώιμα αγάλματα ήταν απλά ειδώλια περίπου 20 εκατοστών σε ύψος. 


Προκειμένου να εξηγήσει πώς μια τέτοια τεράστια αλλαγή, στις ικανότητες και το στυλ, θα μπορούσε να έχει συμβεί, ο Δρ. Xiuzhen πιστεύει πως οι επιρροές προήλθαν από χώρες εκτός της Κίνας. «Πιστεύουμε πλέον πως ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σώρο της ταφής, έχουν εμπνευστεί από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη» δήλωσε.

Ο καθηγητής Λούκας Νίκελ, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δηλώνει πως τα αγάλματα ακροβατών τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του αυτοκράτορα ενισχύουν αυτή τη θεωρία. Πιστεύει πως ο πρώτος αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο που πέθανε το 323 π.Χ.

«Φαντάζομαι πως ένας Έλληνας γλύπτης μπορεί να ήταν σε θέση να εκπαιδεύσει τους ντόπιους» δήλωσε. 


Πηγές: BBC, ethnos.gr

Και μια προσθήκη, της επόμενης ημέρας: 
Ένα σκίτσο του Soter, στο www.skitso.biz,
που μας προσγειώνει στο θλιβερό σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου