13 Οκτωβρίου 2016

Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το έτος 2016 απονέμεται στον 75χρονο αμερικανό τραγουδοποιό και ποιητή Μπομπ Ντύλαν διότι «δημιούργησε νέους ποιητικούς εκφραστικούς τρόπους μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού». Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, στη Στοκχόλμη, η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους. 

«Έχετε διευρύνει πολύ τα όρια της λογοτεχνίας, έτσι δεν είναι;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου προς τη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ Λογοτεχνίας. «Όχι, δεν τα έχουμε διευρύνει. Αν ανατρέξετε στην ιστορία του ποιητικού λόγου θα δείτε ότι και ο Όμηρος και η Σαπφώ συνέθεσαν ποιητικά έργα που απαγγέλλονταν και τραγουδιούνταν. Σήμερα διαβάζουμε τον Όμηρο. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διαβάζουμε και να ακούμε τα ποιήματα του Μπομπ Ντύλαν. Είναι ένας μεγάλος ποιητής στη μεγάλη παράδοση της αγγλόφωνης ποίησης».

Στην ερώτηση αν ακούει τα τραγούδια του, η γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας απάντησε: «Όχι ιδιαίτερα, ήμουν φαν του Ντέιβιντ Μπάουι, ίσως είναι θέμα γενιάς, αλλά τα τραγούδια του πάντα ακούγονταν γύρω μου και σήμερα είμαι μεγάλη θαυμάστριά του». 


Πρόκειται για επιλογή - έκπληξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το βραβείο δίνεται σε έναν καλλιτέχνη που θεωρείται πρωτίστως τραγουδιστής, παρά πεζογράφος, ποιητής ή θεατρικογράφος. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 820.500 ευρώ.

Επηρέασε όσο λίγοι τη σύγχρονη μουσική

O Μπομπ Ντίλαν, πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής, επηρέασε όσο λίγοι τη σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής.

Αποτελεί, ίσως, την πιο εμβληματική φιγούρα της ροκ, και είναι εκφραστής μιας ολόκληρης γενιάς, αν και ο ίδιος αποποιείται τον ρόλο αυτό. Τα τελευταία χρόνια, η συνολική του διαδρομή και επίδραση στην ποπ κουλτούρα έχει αναγνωρισθεί πλήρως. Του έχουν αποδοθεί οι πρέπουσες τιμές και ο ίδιος έχει βρει τον καλό και δημιουργικό του εαυτό, κυκλοφορώντας καλούς δίσκους.

Blowin in The Wind - Bob Dylan: 

Μουσικός, τραγουδιστής, ερμηνευτής, παραγωγός δίσκων, συγγραφέας, ποιητής, αντιδραστικός, πολιτικοποιημένος, διορατικός, επιδραστικός και πολλά ακόμα, ο Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Μπομπ Ντίλαν, γεννήθηκε το 1941, στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Μεγάλωσε σε μία εβραϊκή μεσοαστική οικογένεια στην πόλη Χίμπινγκ. Ως έφηβος έπαιξε σε διάφορες μπάντες και με τον καιρό το ενδιαφέρον του για τη μουσική γινόταν ολοένα και μεγαλύτερο. 

Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords, ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι και Λιτλ Ρίτσαρντ, με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.

Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρι, έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμα του.

Το 1960 άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι. Σύντομα, ο Ντίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια, στην οποία ηχογραφεί μέχρι σήμερα.

Bob Dylan - Lay Lady Lay: 
 
Τα θέματα των τραγουδιών του αναφέρονται στις κοινωνικές συνθήκες, τη θρησκεία, την πολιτική και την αγάπη. Τα ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο με τον τίτλο «Lyrics».

Ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης με τη βραχνή φωνή, που δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει μουσική για οργισμένους έφηβους, μποέμ τύπους, φιλόσοφους του δρόμου και όλους τους εραστές της μουσικής, είχε την ύψιστη τιμή να παραλάβει μέχρι και το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» δια χειρός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημαντικό μετάλλιο το έλαβε ως πολίτης των ΗΠΑ, για την επιρροή που είχε η μουσική του στο κίνημα υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η φωνή του Ντίλαν συνδέθηκε με τη διαμαρτυρία, την επανάσταση και έγινε παγκοσμίως γνωστή αποκτώντας εκατομμύρια θαυμαστές.

Πηγές: tovima.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου