28 Νοεμβρίου 2016

Φρανσουά Φιγιόν, ο εκλεκτός της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Τελικά τα κατάφερε: Ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει τις προκριματικές εκλογές της γαλλικής Κεντροδεξιάς και ετοιμάζεται πλέον να αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λεπέν στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2017. 

Με «σημαία» τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, την ενίσχυση παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 500.000 θέσεις εργασίας και την επιδίωξη στενότερων δεσμών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο συντηρητικός υπέρμαχος της φιλελεύθερης αγοράς Φρανσουά Φιγιόν πήρε το χρίσμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία έναντι του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ. Βάσει της καταμέτρησης των ψήφων στα 4/5 των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν εξασφάλισε ποσοστό άνω του 67% των ψήφων.

«Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, σύμφωνα με την kathimerini.gr, εμφανώς συγκινημένος ο Φρανσουά Φιγιόν ενώ δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τις γαλλικές αξίες επισημαίνοντας ότι η χώρα «έχει ανάγκη από πλήρη αλλαγή λογισμικού». «Υπάρχει στη χώρα μας μια τεράστια ανάγκη για σεβασμό και υπερηφάνεια αλλά και για υποδειγματική συμπεριφορά από αυτούς που βρίσκονται στην ηγεσία. Κανείς δεν θα πρέπει να νιώθει αποκλεισμένος από μια κοινωνία την οποία θα ήθελα να δω πιο δίκαιη και με μεγαλύτερη αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά ο Φιγιόν στη νικητήρια ομιλία του.

Ποιός είναι όμως ο δαιμόνιος Φιγιόν; 

"Συμβολίζει την απόλυτη σοβαρότητα. Στις δημόσιες εμφανίσεις του είναι συγκροτημένος, επιδεικνύει μετριοπάθεια και πλήρη αυτοκυριαρχία", επισημαίνει στην Deutsche Welle ο πολιτικός επιστήμων Ντομινίκ Γκρίλμαγερ, ερευνητής στο Γαλλογερμανικό Ινστιτούτο του Λούντβιγκσμπουργκ. Υπό τη στιβαρή καθοδήγηση του Νικολά Σαρκοζί ο Φιγιόν κατόρθωσε να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο για πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2007 έως το 2012, χωρίς να υποπέσει σε κάποιο ολέθριο σφάλμα. Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στη Γαλλία που κατάφερε να ολοκληρώσει μία πλήρη θητεία χωρίς "παρατράγουδα". 


Ο Φρανσουά Φιγιόν κατάγεται από το Λε Μαν της βόρειας Γαλλίας, μία πόλη που φημίζεται για τους αγώνες ταχύτητας και την περίφημη διοργάνωση "24 ώρες του Λε Μαν". Ο ίδιος δηλώνει φανατικός οπαδός του αυτοκινήτου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε διακριθεί για την ταχύτητά του στον πολιτικό στίβο. Ενσαρκώνει πάντως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τις αξίες του συντηρητισμού και της καθολικής εκκλησίας: Είναι απόφοιτος Νομικής, διαμένει με την οικογένεια και τα πέντε παιδιά του σε πύργο που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα στη νοτιοδυτική Γαλλία, τηρεί κριτική στάση απέναντι στο Ισλάμ, θέλει να επιβάλει αστηρούς ελέγχους στα μουσουλμανικά τεμένη και να περιορίσει την πρόσβαση των αλλοδαπών στο γαλλικό σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Στο πεδίο της οικονομίας ο Φιγιόν θεωρείται θιασώτης του ακραιφνούς φιλελευθερισμού και θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπόσχεται να περιορίσει κατά 100 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες και να περικόψει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα θυσιάσει "ιερές αγελάδες" της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας, όπως την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, ενώ θα αυξήσει και τα όρια συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή πάντως, επιδιώκει να μειώσει αισθητά τη φορολογία των επιχειρήσεων, με στόχο να προσφέρει επενδυτικά κίνητρα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας.

Ο Ντομινίκ Γκρίλαμγερ επισημαίνει ότι ο Φιγιόν αυτοπροβάλλεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα πολλοί τον κατηγορούν ότι διχάζει τη γαλλική κοινωνία λόγω της οικονομικής πολιτικής που ευαγγελίζεται. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμά του φαίνεται παρόμοιο με εκείνο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ωσάν να θέλει να επαναπατρίσει τις ψήφους των συντηρητικών Γάλλων που έχουν διαρρεύσει προς το Εθνικό Μέτωπο. Πάντως, σε αντίθεση με τον πολιτικό του μέντορα Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται πιο αξιόπιστος σε αυτή την προσπάθεια. "Ο κόσμος τον πιστεύει, αντιλαμβάνεται ότι πραγματικά θέλει να υλοποιήσει τα όσα εξαγγέλει και δεν τα λέει απλώς για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας" επισημαίνει ο Ντομινίκ Γκρίλμαγερ.

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και Deutsche Welle / http://dw.com/p/2TL6O

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου