22 Νοεμβρίου 2016

Κυπριακό: Αδιέξοδο στις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν

Τελικά οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατέρρευσαν καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Φιλελεύθερος: Μοντ Πελεράν: Αριθμός προσφύγων και Μόρφου, οι αιτίες του αδιεξόδου 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:
«Ο Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το Τ/κ ηγέτης κ. Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.
» Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.
» Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα». 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαρισμό του στο Twitter, ανέφερε:
Δυστυχως δεν υπηρξε καταληξη στα κριτηρια του εδαφικου....#CyprusProblemTalks, #MontPelerin— NikosChristodoulides (@Christodulides) November 21, 2016 

Δεν είναι επιθυμία της ε/κ πλευράς να μπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. “Δεν είναι βραδιά επίρριψης ευθυνών. `Οταν είσαι σε μια τόσο κρίσιμη διαδικασία και είσαι τόσο κοντά σε ένα τόσο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που η πρόοδος, η κατάληξη θα επέτρεπε να είμαστε πολύ κοντά στη λύση του Κυπριακού, θεωρώ ότι η όποια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών είναι άστοχη”, ανέφερε.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως "δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς για την κατάληξη των συνομιλιών". Σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζει και τα αισθήματα του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει ο ίδιος τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις και όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. 

Ο αριθμός προσφύγων και η Μόρφου η αιτία του αδιεξόδου

Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος». Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. Ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την `Αγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.

Η ίδια πηγή, σύμφωνα πάντα με τον 
«Φιλελεύθερο», ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό. 
 


Deutsche Welle: Κίνδυνος ναυαγίου στο Κυπριακό

Η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσαν επίσημα την αποτυχία συγκλίσεων στο εδαφικό. Μετά το αδιέξοδο στο Μον Πελερέν υπάρχει κίνδυνος οριστικού ναυαγίου της όλης διαδικασίας.

Σε αδιέξοδο, που φαντάζει ίσως και ως οριστικό ναυάγιο της όλης διαδικασίας στο Κυπριακό, κατέληξαν τα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επίσημα την αποτυχία συγκλίσεων στο εδαφικό και επιστρέφουν στην Κύπρο για να αξιολογήσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Σχετική έκθεση θα ετοιμάσει για τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο ειδικός σύμβουλός του Έσπερ Μπαρθ Άιντε.

Όλα προέκυψαν λόγω της διαφοράς που υπήρχε ανάμεσα στις θέσεις του κύπριου προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Το ανώτατο ώριο που αποδεχόταν ο κ. Ακιντζί ήταν οι 65.000 χιλιάδες και το κατώτατο που δεχόταν ο κ. Αναστασιάδης οι 78.000. Η διαφορά των 13.000 παρέπεμπε σαφώς στην άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει τη Μόρφου, η οποία επιστρεφόταν με βάση το σχέδιο Ανάν.

Απρόβλεπτη η συνέχεια

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά διά του εκπροσώπου του κ. Ακιντζί ξεκίνησε το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, κατηγορώντας τον πρόεδρο Αναστασιάδη για μαξιμαλιστικές θέσεις και άρνηση συνεργασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε δηλώσεις αμέσως μετά, δεν θέλησε να μπει σε αυτό το παιχνίδι, αν και σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ωστόσο ότι η χθεσινή ήταν μια «άσχημη νύχτα για την πατρίδα μας».

Ουδείς γνωρίζει πλέον ποια μπορεί να είναι η συνέχεια του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο και θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να εξηγήσει πως φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι χθες βράδυ δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί.

Πηγές: www.philenews.com και http://dw.com/p/2T397 22.11.2016
Σχετική ανάρτηση: Ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου