28 Νοεμβρίου 2016

Μεγάλες απώλειες 3,09% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 28.11.2016

Στον απόηχο του ιταλικού τραπεζικού sell off, σημαντική πτώση κατά 7,57% σήμερα στις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επεκτάθηκε σε ολόκληρο σχεδόν το ταμπλό με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με σημαντικές απώλειες 3,09% στις 604,06 μονάδες. Η μεγάλη πτώση αποδίδεται
στο κύμα πωλήσεων τραπεζικών τίτλων από τους διεθνείς οίκους της UBS, της JP Morgan και της Morgan Stanley. 

Ειδικότερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεάστηκε σήμερα από την αύξηση της αβεβαιότητας γύρω από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, εξέλιξη που "έχει ρίξει" τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «όχι»* και ο Ματέο Ρέντσι έχει προειδοποιήσει με παραίτηση αν αυτό επικρατήσει, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες για πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Εξάλλου για τον κίνδυνο κατάρρευσης οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προειδοποιεί η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη ανώτερες τραπεζικές πηγές. Μεταξύ άλλων, τον υψηλότερο κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν οι Monte dei Maschi di Siena, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά αναμένει τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Πάντως σήμερα, κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο ταμπλό τώρα, διψήφια ήταν η πτώση της μετοχής της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -10,77%. Την ακολούθησαν οι υπόλοιπες συστημικές τραπεζικές μετοχές, με εκείνη της Εθνικής να κλείνει στο -7,51% και των Alpha Bank και Eurobank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με απώλειες 6,63% έκαστη. Απώλειες που έφτασαν το 4,79% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βιοχαλκο έκλεισε στο -4,48%, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες στις μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.


afirimeno.com
Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, kathimerini.gr, naftemporiki.gr
Ιταλία: Προβάδισμα του «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου