18 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα: «Θα ψήφιζα τη Μέρκελ»

από τη Deutsche Welle

Ήταν η τελευταία συνέντευξη τύπου του Μπάρακ Ομπάμα από τη γηραιά ήπειρο υπό τη σκιά του Τραμπ. Στις συνομιλίες με την καγκελάριο στο Βερολίνο, επισφραγίστηκε το καλό κλίμα φιλίας. Ομπάμα: "Θα ξανάρθω στη Γερμανία".


Ήταν μια συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη, στην οποία οι δύο ηγέτες έκαναν απολογισμό για τα βασικά θέματα διεθνούς πολιτικής που τους απασχόλησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, που ο Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεται στο πηδάλιο του Λευκού Οίκου. Από το συριακό και το ουκρανικό μέχρι την συμφωνία για το κλίμα και το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ήταν ωστόσο και συνέντευξη αποχαιρετισμού δύο έμπιστων εταίρων που συνεργάστηκαν στενά και που παρά τις διαφωνίες τους σε ορισμένα θέματα δεν έκρυψαν ποτέ την αλληλοεκτίμησή τους.


Coffee to go για το αμερικανό πρόεδρο με φόντο την Πύλη του Βραδεμβούργου 

Στη σκιά του Τραμπ

Τόσο η καγκελάριος, όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσαν προσηλωμένοι στη συνέχιση των προσπαθειών για να κλείσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΤΙΡ. «Το εμπόριο μπορεί να δημιουργήσει ευημερία σε όλες τις χώρες», τόνισε ο Ομπάμα, ενώ για τη Μέρκελ οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει πολύ, «αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής». Πολλές ερωτήσεις από τους παριστάμενους δημοσιογράφους έγιναν για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους φόβους σε ότι αφορά ορισμένους τομείς πολιτικής, όπως γιια τη συμφωνία για το κλίμα. Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ενώ σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πιο αισιόδοξος, όταν άκουσε από τον διάδοχό του ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ είναι ακρογωναίος λίθος την εξωτερικής μας πολιτικής» τονισε.

Σε ότι αφορά την προεδρία Τραμπ υπογράμμισε ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος. «Ο λόγος είναι ότι αυτό το αξίωμα απαιτεί σοβαρότητα, κι όταν δεν είναι κανείς σοβαρός, το χάνει πολύ σύντομα. Διακυβέρνηση είναι κάτι το διαφορετικό από προεκλογική εκστρατεία». 


Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί όσο το δυνατό καλύτερα με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο. Προειδοποιήσεις απέστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος για του κινδύνους από τον ωμό εθνικισμό. «Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι άνθρωποι πέφτουν πάνω σε ραγδαίες αλλαγές, που τους προκαλούν αβεβαιότητα, η πολιτική καλείται να δώσει εποικοδομητικές προτάσεις». 

«Πρόθυμη να δώσει μάχη για τις αξίες της» 

Κατά τα άλλα ο Μπάρακ Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της καγκελαρίου αποκαλώντας την αξιόπιστο εταίρο και από την πλευρά της η καγκελάριος τον ευχαρίστησε για την μακρά και σε κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης συνεργασία. «Φυσικά αυτός ο αποχαιρετισμός με βαραίνει, αλλά η δημοκρατία τρέφεται από την αλλαγή και δεν πρόκειται να χαθούμε από τον κόσμο» πρόσθεσε. Ο Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν επισκέπτεται για τελευταία φορά της Γερμανία και ότι έχει την πρόθεση να πάει στη γιορτή της μπίρας, στο Oktoberfest, όταν αποχωρήσει από την αμερικανική προεδρία. «Θα το ευχαριστηθώ περισσότερο». Και απαντώντας σε ερώτηση διαβεβαίωσε ότι εάν ήταν Γερμανός θα ήταν υποστηρικτής της Μέρκελ και θα την εψήφιζε. «Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο αυτό αρκεί».

Νωρίτερα, το μεσημέρι
 της Πέμπτης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο δημόσιο γερμανικό κανάλι ARD και το Spiegel ο απερχόμενος πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της καγκελαρίου. «Είναι η προσωποποίηση της απόλυτης αξιοπιστίας και είναι πρόθυμη να δώσει μάχη για τις αξίες της», τόνισε στη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκεται εκεί και οι Γερμανοί θα πρέπει να την υπολήπτονται». Στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε απόψεις και για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στην κοινωνική συνοχή. «Όταν η παγκόσμια οικονομία δεν έχει θετική επίδραση στους ανθρώπους και εκείνοι αισθάνονται αφημένοι στη τύχη τους, όταν η ανισότητα συνεχώς αυξάνεται, το ρήγμα στις βιομηχανικές χώρες θα γίνει μεγαλύτερο». Παράλληλα αναφέρθηκε στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την μεταρρύθμιση στο τομέα υγείας, το λεγόμενο Obamacare. «Ισχυρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει το σύστημα, εγώ πιστεύω ότι εάν καταφέρει να ασφαλίσει τον ίδιο αριθμό ανθρώπων, και μάλιστα καλύτερα από μένα, τότε θα το υποστηρίξω»... 

Dpa, afp, ntv / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: http://dw.com/p/2SrRh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου