18 Νοεμβρίου 2016

Ανδρ. Ανδριανόπουλος: Αναχρονιστικός εγωκεντρισμός

"Η εντύπωση που πέρασε στη ελληνική κοινή γνώμη ήταν περίπου πως ολόκληρη η υφήλιος συνταράχτηκε από την επίσκεψη Ομπάμα. Στην πραγματικότητα ο κόσμος έξω άκουσε για μια συμβολική κίνηση -κύκνειο άσμα- του απερχόμενου Αμερικανού Πρόεδρου προς μια δοκιμαζόμενη οικονομικά χώρα", σημειώνει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε άρθρο του στο capital.gr. Και συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Αυτό που κυρίως εντυπωσίασε ήσαν οι εντελώς αναχρονιστικές και εν πολλοίς ανόητες βίαιες αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις, που από πολλούς θεωρήθηκαν επιθετικές εναντίον ενός Πρόεδρου που αντιμετωπίζει την απροσδιόριστη θύελλα μιας επερχόμενης Προεδρίας Τραμπ. Αρνητικές εξίσου εντυπώσεις άφησαν οι εικόνες ενός άβολου κι αγράβατου Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται σε κρίσιμες για την πατρίδα τους συνομιλίες ζωσμένοι με φοιτητικά (και κόκκινα!) σακίδια. Με αυτά, αλλά και με πολλά άλλα, οι προοπτικές για τον τόπο δεν δείχνουν αισιόδοξες.

Ας δούμε κάποιες, ιδιαίτερα κρίσιμες, από αυτές. Η κυβέρνηση έχει φορτώσει με εσφαλμένες προσδοκίες τους πολίτες σχετικά με την διαγραφή του χρέους. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Για τον απλούστατο λόγο πως δεν το επιτρέπει ούτε η Γερμανική άλλα ούτε και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή η μείωση του ύψους των δόσεων. Όλοι φορτώνουν τον κόσμο με ανεκπλήρωτες προσδοκίες, για λογούς εντυπώσεων και μόνο.

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα του ευρύτατου κύματος αμφισβήτησης του κατεστημένου, της πολίτικης ορθότητας και της κυριαρχίας των πολίτικων ελίτ. Αντίθετα με τις εντυπώσεις που κυριαρχούν, αυτή η τάση δεν ευνοεί τους οικονομικά αδυνάτους και τα λεγόμενα 'θύματα' της παγκοσμιοποίησης... Το κλείσιμο των ανοιχτών αγορών θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τις οικονομικά ισχυρές χώρες και οι ξένες επενδύσεις θα στεγνώσουν... Για τις φτωχότερες χώρες - είτε είναι εξαγωγικές είτε συντηρούνται με φτηνά προϊόντα - οι προοπτικές θα είναι εφιαλτικές.

Στο θέμα των μουσουλμάνων, της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας οι θέσεις του Τραμπ θα δοκιμασθούν και θα προκαλέσουν πολλές, μάλλον δυσάρεστες, εκπλήξεις στους αντίπαλους της μέχρι τώρα Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι μάλλον άσχετοι επικριτές διαβλέπουν ευθύνη των ΗΠΑ για τις αναταράξεις και τους πολέμους στις χώρες γύρω απο τη Μεσόγειο. Και δεν συνειδητοποιούν πως αυτοί ξέσπασαν κυρίως όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να αδιαφορούν για τις τύχες της περιοχής μετά την ανακάλυψη δικού τους πετρελαίου απο σχιστόλιθους. Τώρα που το σχέδιο είναι περίπου πλήρης αποστασιοποίηση, θα φανεί όλη η αγριότητα της θρησκευτικής αδιαλλαξίας και του περιφερειακού μίσους"...

Και το άρθρο του κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου καταλήγει με τα εξής:

"Μ' αυτά και μ' αυτά γίνεται φανερό πως ο κόσμος γίνεται απειλητικότερος για τα συμφέροντά μας. Με εγωκεντρισμούς κι επαρχιωτική αυταρέσκεια δεν θα αποφύγουμε την όποια σκληρή πραγματικότητα. Ας βάλουμε όλοι ενα χέρι ώστε με εθνικό μέτωπο να πορευθούμε στην ακανθώδη και δυσχερή συνέχεια".

Πηγή: www.capital.gr
Ολόκληρο το άρθρο στο Αναχρονιστικός εγωκεντρισμός 
Σημείωση: Είναι ευνόητο ότι τα παραπάνω απηχούν τις απόψεις του κ. Ανδριανόπουλου και μόνο.

Σχετικές αναρτήσεις:
19 Ιανουαρίου 2016 Ανδρέας Ανδριανόπουλος: H "ρετσινιά" του Νεοφιλελευθερισμού
24 Σεπτεμβρίου 2015 Ανδρ. Ανδριανόπουλος: Τι είναι το "νέο" που κέρδισε τις εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου