19 Νοεμβρίου 2016

Πολυτεχνείο: Και πάλι στο ίδιο έργο θεατές

Εικόνες καταστροφής χθες το πρωί στο Πολυτεχνείο και την γύρω περιοχή, μετά τις πολύωρες οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων το βράδυ της Πέμπτης. Αίσθημα ανακούφισης μετά την αποχώρηση των καταληψιών, καθαρισμός των χώρων στη συνέχεια, απόδοση των ευθυνών στους ...άλλους, και μια ... από τα ίδια!

Δεκάδες συνθήματα γραμμένα σε κάθε σπιθαμή του χώρου, σπασμένες και καμένες πόρτες και καρέκλες, πεταμένοι πυροσβεστήρες, κατεστραμμένα σκαλοπάτια και σπασμένα μάρμαρα. Ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το κτίριο Γκίνη εντός του ΕΜΠ, από όπου εξορμούσαν οι καταληψίες με «όπλα» τον εξοπλισμό που αφαιρούσαν από τις αίθουσες. Το κτίριο εκτιμάται, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος «πυρομαχικών» και χώρος παραγωγής μολότοφ, ενόψει της προχθεσινής επετείου.

Βέβαια οι καταστροφές δεν περιορίστηκαν μόνο στο ΕΜΠ, επεκτάθκαν σε αρκετά ακόμη σημεία του κέντρου της Αθήνας. Ξηλώθηκαν πινακίδες σήμανσης, ενώ καταστροφές υπέστησαν οι φωτεινοί σηματοδότες. Φθορές υπέστησαν επίσης αυτοκίνητα αλλά και τα πεζοδρόμια γύρω από το ΕΜΠ. Δεν καταγράφηκαν ζημιές σε καταστήματα, αφού πολλοί καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει ειδικά μεταλλικά ρολά, γνωρίζοντας πώς εξελίσσονται «παραδοσιακά» οι πορείες του Πολυτεχνείου. 

Εικόνες καταστροφής στο Πολυτεχνείο, μία ημέρα μετά την επέτειο

Οι 40 περίπου αναρχικοί που είχαν καταλάβει το κτίριο του ΕΜΠ αποχώρησαν λίγο μετά τις 7 χθες το πρωί, δημιουργώντας αίσθημα ανακούφισης στην ηγεσία του Ιδρύματος. Οι αρμόδιοι, αντιμετώπισαν την κατάσταση ως... μία από τα ίδια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες τόσο εντός του ιστορικού χώρου του Πολυτεχνείου όσο και στη γύρω περιοχή! Ετσι, άμεσα άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού.

Παράπλευρο «θύμα» και ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη στην Παλιά Βουλή.  

«Τα θλιβερά επεισόδια μας καθιστούν για μία ακόμη φορά θεατές του ίδιου ανατριχιαστικού έργου. Κανείς από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα για την εφαρμογή των νόμων. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, είναι απλό και σαφές. Αρκεί να υπάρχει βούληση της πολιτικής ηγεσίας και αποφασιστικότητα των πρυτανικών αρχών για την εφαρμογή του», ανέφερε χθες ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ, βουλευτής ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης. 

Και η αστυνομία; Τι έκανε η αστυνομία που δεν θέλει να είναι απλά "θεατής" στο ίδιο επικίνδυνο και καταστροφικό "έργο" των μπαχαλάκηδων; Ζητά από την πολιτική ηγεσία «να αναθεωρήσει την τακτική που ακολουθεί» και να την αφήσει να κάνει τη «να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστα». 

Γράφει, μεταξύ άλλων η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Με αφορμή τα χθεσινά απαράδεκτα γεγονότα έξω και μέσα από το Πολυτεχνείο, τα οποία δυστυχώς εδώ και αρκετό καιρό έχουν προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι θα ήταν για μας μια ακόμα "καλοστημένη παράσταση" αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα. 
Και επειδή δεν θέλουμε να είμαστε "θεατές" στο ίδιο επικίνδυνο και καταστροφικό "έργο", ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζουμε την έκπληξη και την απογοήτευσή μας γιατί η κοινωνία βλέπει τους μπαχαλάκηδες να καταστρέφουν, να καίνε και να προκαλούν καίγοντας ακόμα και ελληνικές σημαίες, χωρίς να υψώνει φωνή διαμαρτυρίας...
Καλούμε την ηγεσία να αναθεωρήσει την τακτική που ακολουθεί διαπράττοντας ένα διαρκές λάθος: Οι συνάδελφοί μας δεν είναι σάκοι του μποξ και η αστυνομία δεν είναι απορροφητήρας είτε της λαϊκής δυσαρέσκειας είτε των όποιων εγκληματικών σχεδίων και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Είναι για να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας...
Καλούμε τέλος την Κυβέρνηση, αντί να απαξιώνει τον αστυνομικό θεσμό και την αστυνομία, να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστα, έτσι ώστε να συλλάβει και να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτούς που έχουν αναγάγει σε καθημερινή πλέον βάση την μπαχαλοποίηση της ύπαρξής τους, λειτουργώντας εμπρηστικά και αποσταθεροποιητικά με επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, με καταστροφές και άλλες πράξεις βίας, βασιζόμενοι στην κυβερνητική απραξία και στην ιδιότυπη ασυλία που κατά καιρούς απολαμβάνουν.»


Takis Ant για το afirimeno.com 
με στοιχεία από kathimerini.gr, tovima.gr, poasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου