21 Νοεμβρίου 2016

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Ο αντιαμερικανισμός ξεθωριάζει

Ο Μπαράκ Ομπάμα γοήτευσε τους Ελληνες κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Οσο όμως κι αν έχει καμφθεί ο αντιαμερικανισμός, οι Ελληνες προτιμούν να κάνουν μπίζνες με τους Ρώσους και τους Κινέζους. Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Κάπα Research, δείχνουν, σύμφωνα με το Βήμα, ότι το εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας είναι απόλυτα συντονισμένο με τις ανησυχητικές διεργασίες που αναδεύουν τον βυθό του δυτικού κόσμου. Φόβος για το μέλλον, εσωστρέφεια, καχυποψία για τον έξω κόσμο.

Η δημοφιλέστερη χώρα εκτός συναγωνισμού είναι η Γαλλία, αντίθετα η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί Ελληνες όχι μόνο δεν τη βλέπουν ως σύμμαχο χώρα αλλά έχουν αναπτύξει και εχθρικά αισθήματα. 

Το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», το οποίο έχει συνδεθεί με μαύρες μνήμες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, έχει ξεθωριάσει στην ελληνική κοινωνία. Το 2010, ποσοστό 32% των πολιτών έτεινε προς τον αντιαμερικανισμό, ενώ το 2016 το 56% των Ελλήνων δηλώνουν φιλοαμερικανοί. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα (80%) πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η έρευνα δείχνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ εντάχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου σε πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι Ελληνες πιστεύουν ότι η προεδρία Ομπάμα ούτε ωφέλησε ούτε ζημίωσε τη χώρα μας. Κυρίως, δεν πείστηκαν από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πίεζε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν στάση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι το 75,5% εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν θα έχει καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το 60,5% δηλώνει δυσαρεστημένο από την εκλογή Τραμπ, υπάρχει ωστόσο και ένα 20,5% που είναι ικανοποιημένο και ίσως θα έπρεπε να αποτελέσει αιτία βαθύτερου προβληματισμού για τα υπόγεια ρεύματα του εκλογικού σώματος, ιδίως στον χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Πάντως το 68,5% εκτιμά ότι η προεδρία Τραμπ θα έχει αρνητική επίδραση για την Ελλάδα. 


Η πλειονότητα, 41,5%, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα. Πρόκειται για μια όψιμη συνειδητοποίηση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση και έγερση ενός νέου πατριωτισμού ή για ένα ψυχολογικό κλείσιμο των συνόρων στους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας και μετάδοση ενός παρωχημένου και επικίνδυνου εθνικισμού; Τα σημάδια δεν είναι καθησυχαστικά. Μόνο το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δείγμα έντονου ευρωσκεπτικισμού, και μόλις το 19,5% συμφωνεί με μια πιο στενή πολιτική σχέση με τις ΗΠΑ. Από τη άλλη πλευρά, το 47,5% θεωρεί οικονομικά πιο συμφέρουσα τη σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία, το 39,5% με την Κίνα, και ένα 36,5% δεν αποκλείει τις στενές εμπορικές σχέσεις με την Αμερική. 

Πηγή: www.tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου