16 Νοεμβρίου 2016

Ομιλία Ομπάμα στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για την Ελλάδα και τη δημοκρατία

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα» τόνισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία του, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το μεσημέρι της Τετάρτης. «Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα κλείνοντας την επίσκεψη του στην Αθήνα, στην τελευταία του περιοδεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά η ομιλία Ομπάμα:

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άνοιξε την ομιλία του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, τη χώρα που, όπως ανέφερε, γέννησε τη Δημοκρατία, το Κράτος, το μέρος που φημίζεται για τη φιλοξενία αλλά και το μέρος όπου άναψε για πρώτη φορά η φλόγα του δημοκρατικού πολιτεύματος και έκτοτε παραμένει άσβεστη.

«Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας!» είπε, ξεκινώντας στα ελληνικά την ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καλησπέρα στην κυβέρνηση και στον λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήμερα μαζί με τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Ηθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι μου, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, να έρθω στην Ελλάδα, γιατί έμαθα για την θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, διότι έπρεπε να δω την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για όσα η Ελλάδα αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα, που δεν είναι άλλα από την αλήθεια και την πίστη».

Αναφερόμενος στην ιδέα της Δημοκρατίας ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε μια νέα ιδέα η Δημοκρατία, το Κράτος, η ισχύς του "κυβερνώ" που προέρχεται από τον δήμο, τον λαό, η έννοια ότι είμαστε πολίτες και όχι δούλοι. Οι πρώιμες μορφές Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν ήταν τέλειες, όπως και οι πρώτες μορφές Δημοκρατίας στην ΗΠΑ δεν ήταν τέλειες. Ο Περικλής είχε πει ότι το δικό μας Σύνταγμα δεν εμπνέει τους λίγους αλλά τους πολλούς».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη φλόγα του δημοκρατικού πολιτεύματος «που άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε, ο μεγάλος Διαφωτισμός έλαβε χώρα εδώ. Σε δύσκολους καιρούς αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Μας είπαν ότι αυτά είναι δυτικές ιδέες, μας είπαν ότι κάποιοι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αν και «κάθε χώρα έχει τις δικές τις παραδόσεις και ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, η ζωή με αξιοπρέπεια και η επιθυμία ο καθένας να είναι ένα κομμάτι μιας ζωής με αποφασιστικότητα είναι μαθήματα, είναι εν συνόλω παγκόσμια και κάτι που καίει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

Προσφυγικό και ISIS. Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας για την απειλή του ISIS αναφέρθηκε εκ νέου στην έννοια της Δημοκρατίας «η οποία είναι ισχυρότερη από οργανισμούς ή οργανώσεις όπως ο ISIS». Εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης λέγοντας πως «οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει τόση συμπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό, η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».

Παγκοσμιοποίηση και ανισότητες. Μιλώντας για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης τόνισε ότι «ενισχύει τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Χαρακτήρισε μάλιστα την ανισότητα ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε ατελής αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις πολιτικές της κυβέρνησής του. «Ολοι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους αλλά κάναμε και παρεμβάσεις, περάσαμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για την Wall Street για να την προστατεύσουμε από μια πιθανή μεγάλη κρίση. Η ανισότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μειώσαμε το χάσμα ανδρών και γυναικών, αποδείξαμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα για όλους», είπε.

Μεταρρυθμίσεις και χρέος. Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την προσπάθεια της διοίκησής του να βοηθήσει τη χώρα μας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να λέει στους πιστωτές ότι είναι αναγκαία τα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία. «Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Το πρώτο βήμα ήταν να μπουν τα θεμέλια για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία και τα επίπεδα του χρέους έγιναν μη βιώσιμα σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες και είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια της διοίκησης μου να βοηθήσει όλους τους Ελληνες. Ενα μέρος της επίσκεψης μου ήταν να καταδείξω τα σημαντικά βήματα που έγιναν.

Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον, δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας κι έτσι θα ανταπεξέλθετε σε αυτή την δύσκολη περίοδο», είπε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό. 

Video: President Obama Delivers Remarks at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

«Το... φιλότιμο μου δίνει κουράγιο». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική λέξη «φιλότιμο». «Φιλότιμο, το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει κουράγιο. Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

1 σχόλιο: