16 Νοεμβρίου 2016

Νέα ψυχρολουσία στην Αθήνα από το Βερολίνο για το χρέος

Καλές οι παραινέσεις του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, από την Αθήνα, προς τους Ευρωπαίους εταίρους, για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά κινδυνεύουν να παραμείνουν μόνο καλά λόγια, τη στιγμή που συναντούν την αρνητική αντιδραση της γερμανικής κυβέρνησης. 

Την άρνηση του Βερολίνου να ενδώσει στις παραινέσεις του Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, και νέα τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση εκδοτικού ομίλου στο Πάσσαου της Βαυαρίας χθες το βράδυ. Όπως γράφει σε ανταπόκρισή της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «ο Σόιμπλε εξακολουθεί να τηρεί κριτική στάση απέναντι σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. (…) ‘Όποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα'», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ ήρθε να επιβεβαιώσει τον αποκλεισμό της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με πιο διπλωματική γλώσσα, όπως αναφέρει tovima.gr: «Πήραμε υπόψη μας τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα για τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα» είπε. Όμως, πρόσθεσε, το θέμα έχει δρομολογηθεί από το Eurogroup το Μάιο του 2016. Κι αυτό καθορίζει καταρχάς βραχυπρόθεσμες, και ύστερα, μετά το 2018, μεσοπρόθεσμες διευκολύνσεις. Δηλαδή, τίποτε άλλο.

Σχετικά με τη διαπίστωση του κ.Ομπάμα, ότι η λιτότητα δεν φέρνει από μόνη της ανάπτυξη, ο κ.Σάιμπερτ παρατήρησε ότι αυτή ανοίγει ανοικτές θύρες στο Βερολίνο. Η φράση «αντικατοπτρίζει και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ότι για να υπάρξει μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται αφενός υγειή δημοσιονομικά μέτρα, και αφετέρου δομικές μεταρρυθμίσεις. Στη βάση αυτή διαμορφώσαμε και την πολιτική για την Ελλάδα» είπε.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Γιούργκ Βαϊσμπέργκερ. «Δεν υπάρχει καμία νέα εξέλιξη. Η θέση μας δεν αλλάζει με την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα. Υπάρχει η διαδικασία που αποφασίστηκε στο Eurogroup του Μαίου και επιμένουμε σ΄ αυτήν» τόνισε.

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle και tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Επιμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αντιρρήσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την άποψή του ότι «η Ελλάδα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους την επόμενη δεκαετία». Σε περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Θα συμβεί το αντίθετο από το επιδιωκόμενο» ισχυρίστηκε. Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή