26 Νοεμβρίου 2016

Ξένοι ηγέτες και Έλληνες πολιτικοί για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Φόρο τιμής απέτισαν στον Φιντέλ Κάστρο, που απεβίωσε τη νύχτα της Παρασκευής, πολλοί ηγέτες παγκοσμίως.

«Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή αυτής της μοναδικής φυσιογνωμίας» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

με αφορμή τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ενώ σημείωσε ότι «τείνουμε χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι «αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας» και πρόσθεσε ότι ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος της Ρωσίας». 

«Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις πάνω του», ανέφερε ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Κατά τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε». «Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκ μέρους της Ε.Ε. η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι οι σχέσεις με την Κούβα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της επαναστατικής δράσης του Φιδέλ Κάστρο. «Ένας άνθρωπος με αποφασιστικότητα. Μία ιστορική μορφή», συνέχισε. Παράλληλα, η Ευρωπαία αξιωματούχος, τόνισε ότι η ΕΕ και η Κούβα έχουν ενεργοποιήσει μία συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, από την προηγούμενη άνοιξη. Η συμφωνία αυτή, εφαρμόζεται καθώς ο αδελφός του Φιδέλ Κάστρο, Ραούλ, εφαρμόζει μια πολιτική επαναπροσέγγισης με τη Δύση, επεσήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι «οι επαναστάτες ανά τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν την κληρονομιά του».

Ο Μεξικάνος πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο χαρακτήρισε τον Κάστρο «έναν μεγάλο φίλο του Μεξικού», ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν μίλησε για έναν «αιώνιο σύντροφο».

Ο Φιντέλ Κάστρο «θα ζει για πάντα», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε ότι «ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό και αληθινό σύντροφο».

Διαφορετικό ήταν το ύφος των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιδέλ Κάστρο, «σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αλλά και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε σήμερα ότι μια "νέα ελπίδα χαράζει" για την Κούβα μετά τον θάνατο του Φιδέλ Κάστρο. 

Οι Ελληνές πολιτικοί για το θάνατο του Κάστρο

Τη λύπη του 
εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο. Του «ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και διακεκριμένης προσωπικότητας του εικοστού αιώνα, της οποίας η επιρροή υπήρξε αισθητή για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή» όπως αναφέρει.

Με μια διπλή ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και facebook, αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα στο twitter έγραψε: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» και παραθέτει το post του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση, «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών. 

«Ο Φιντέλ Κάστρο σφράγισε την παγκόσμια ιστορία με τους αγώνες του για την ελευθερία και ανεξαρτησία του λαού της Κούβας. Έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε δηλώσή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απώλεια του ηγέτη της Κούβας, δήλωσε: «Ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα, σύμβολο της κουβανέζικης επανάστασης και μιας εποχής σκληρών διεθνών αντιπαραθέσεων που ανήκει πια στο παρελθόν». 


«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με βαθιά θλίψη, αποχαιρετά μια θρυλική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Έγραψε στο twitter: «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία».

"Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο", αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον Φιντέλ Κάστρο. 


Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου