24 Νοεμβρίου 2016

Και δεύτερο μνημείο στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη;

Ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο απ'αυτό που ήδη έχει βρεθεί στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, εικάζεται ότι υπάρχει δυτικά, σε βάθος περίπου δύο μέτρων όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

Όπως αποκάλυψε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.

«Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ'αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Γρηγόρης Τσόκας.

Συμπλήρωσε δε, ότι στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης». 

 Η πρόσοψη του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά 

«Η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014 και το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι'αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε» ανέφερε ο καθηγητής. «Επιπλέον», συνέχισε, «έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα που βρέθηκε στα θεμέλια και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν-πλην 30, π.Χ.». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
10 Αυγούστου 2015 Αμφίπολη: "Ερημιά" ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του μνημείου
8 Μαρτίου 2015 Αμφίπολη: αμφισβήτηση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων
16 Οκτωβρίου 2014 Η αρπαγή της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό του Τύμβου Καστά
7 Σεπτεμβρίου 2014 Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν δύο καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης
25 Αυγούστου 2014 Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου
12 Αυγούστου 2014 Σημαντικός ταφικός περίβολος αποκαλύπτεται στην Αμφίπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου