20 Νοεμβρίου 2016

ΤτΕ: Παρουσίαση του Αρχείου του Διοικητή Ξενοφώντος Ζολώτα

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) παρουσιάζει το Αρχείο του Διοικητή Ξενοφώντος Ζολώτα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:00 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Το προσωπικό αρχείο του Ξ. Ζολώτα φυλάσσεται στο ΙΑΤΕ, έχει πλήρως καταγραφεί και είναι διαθέσιμο στους ερευνητές και σε όσους ενδιαφέρονται να το μελετήσουν.

Αφορά όλη την περίοδο του βίου του Ξ. Ζολώτα (1904-2004), ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος, και περιλαμβάνει έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό από την πολυσχιδή δραστηριότητά του, τα επιστημονικά του συγγράμματα, τις περίφημες ομιλίες του στα αγγλικά με λέξεις ελληνικής προέλευσης, καθώς και πολυάριθμα δημοσιεύματα από τον ελληνικό και ξένο Τύπο.

Οι θητείες του Καθηγητή Ζολώτα στην Τράπεζα της Ελλάδος, το διδακτικό του έργο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η δράση του στην Ακαδημία Αθηνών και σε διεθνείς οργανισμούς και η ανάμειξή του με την πολιτική, με αποκορύφωμα την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην οικουμενική κυβέρνηση το 1989, αναδύονται μέσα από το προσωπικό του αρχείο, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον θέλει να μελετήσει την οικονομική και πολιτική ιστορία της χώρας τον 20ό αιώνα. Η πρόσβαση στο αρχείο αυτό, όπως και σε όλα τα τεκμήρια που φιλοξενεί το ΙΑΤΕ, είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα για το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το ΙΑΤΕ είναι Τμήμα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τραπεζικά αρχεία της χώρας. Αναδεικνύει τη συμβολή της Τράπεζας στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ιστορία του ελληνικού κράτους και συνιστά πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές που αναζητούν ιστορικά τεκμήρια και υλικό από την ίδρυση της Τράπεζας, αλλά και παλαιότερα, εφόσον περιλαμβάνει τα προσωπικά αρχεία Διοικητών της.

Το ΙΑΤΕ συγκροτήθηκε το 1999 και, εκτός από το Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Πράξεις Διοικητή, Εγκύκλιοι, Αποφάσεις κ.λπ.), περιλαμβάνει τα αρχεία των πρώην Διοικητών Εμμανουήλ Τσουδερού, Κυριάκου Βαρβαρέσου, Γεωργίου Μαντζαβίνου και Ξενοφώντος Ζολώτα, όπως επίσης και το αρχείο του ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού και τη σχετική με την Τράπεζα φωτογραφική συλλογή του Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου. Περισσότερες από 6.500.000 σελίδες ταξινομημένου και αταξινόμητου υλικού βρίσκονται στην κατοχή του.

Το ΙΑΤΕ στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος και διαθέτει αρχειοστάσια που εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος και ασφάλειας για τη φύλαξη του υλικού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Διαθέτει επίσης ένα σύγχρονο εργαστήριο ψηφιοποίησης και φωτογράφισης του υλικού, καθώς και αναγνωστήριο για την εξυπηρέτηση του ερευνητικού κοινού.

Πληροφορίες: 

Το ΙΑΤΕ είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00-14:00.Είσοδος Εδ. Λω και Σταδίου - 2ος όροφος – αίθουσα Ν.212-214. Επικοινωνία: τηλ. 210 3203530, 210 3203555, 210 3203564-5 

Πηγή: www.bankofgreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου