28 Νοεμβρίου 2016

Η διεθνής εικόνα των εκπροσώπων της χώρας μας

Ήταν κάτι που μας απασχόλησε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Oμπάμα: Η διεθνής εικόνα της χώρας μας, όπως την μετέφεραν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκείνοι που την εκπροσωπούν με "πρώτο και καλύτερο" τον πρωθυπουργό. 
Είδαμε τον άνευ γραβάτας «αντισυμβατικό» Αλέξη Τσίπρα, να μιλάει στον Πρόεδρο μιας άλλης χώρας στον ενικό, δίνοντάς του χτυπηματάκια στην πλάτη, να τον ακούει "αραχτός" και βαριεστημένος με εκείνο το μπλαζέ ύφος... Εικόνες που μόνο θλίψη, ντροπή και οργή μπορούσαν να προκαλέσουν. Και όλα αυτά απέναντι στην άψογη, αρχοντική, αλλά συγχρόνως ζεστή και ανθρώπινη εικόνα που παρουσίαζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Και ήταν εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου. 

 Χαρακτηριστικό σκίτσο του Ηλία Μακρή 

Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη φορά. Ποιός μπορεί να ξεχάσει κάποιες εικόνες από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2015, όπως εκείνη με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει συνεχώς τα χέρια σταυρωμένα την στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, ενώ ήταν δίπλα του στέκονταν σε στάση προσοχής ο Γάλλος Πρόεδρος αλλά και ο υπουργός του της άμυνας (φωτογραφία στη συνέχεια): 

22.10.2015: Στον Αγνωστο Στρατιώτη για την κατάθεση στεφάνου

Άλλα στην πρόσφατη περίπτωση του συγκεκριμένου επισκέπτη -πλανητάρχης ήταν αυτός, έστω και απερχόμενος- κάποια επιπλέον προσοχή και σοβαρότητα, ακόμη και στην τυπική εμφάνιση και παρουσία όλων όσων εκπροσώπησαν τη χώρα μας, ήταν επιβεβλημένη. Και πολύ περισσότερο σε εκείνη του πρωθυπουργού. Γιατί οι εικόνες ήταν σίγουρο ότι θα τύχουν τεράστιας προβολής και θα σχολιαστούν ανάλογα. Κάτι που έγινε. Και τα σχόλια που απέσπασε η χώρα μας για τους εκπροσώπους της δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά.


Αιχμηρή κριτική στην όλη παρουσία του πρωθυπουργού, κατά τις συναντήσεις με το Αμερικανό πρόεδρο, ασκεί χθες στην Καθημερινή ο Χρήστος Γιανναράς. Γράφει μεταξύ άλλων στην "επιφυλλίδα" του, με τίτλο "Xωρίς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης":

"Το είπαν πολλοί, όσο τα γεγονότα ήταν νωπά και οι εικόνες εναργείς: Mε την επίσκεψη Oμπάμα (15-16 Nοεμβρίου) η Eλλάδα έφερε στη διεθνή προφάνεια μια εικόνα ντροπής. Oχι φτώχειας (η φτώχεια δεν είναι ντροπή), ίσως ούτε και ανοργανωσιάς. Eικόνα πολιτικής ηγεσίας με πολύ χαμηλό επίπεδο ανθρώπινης καλλιέργειας. Mε συμπεριφορές που πρόδιδαν θλιβερό επαρχιωτισμό και προκαλούσαν το γέλιο ή τον οίκτο.
Δεν είχε ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία τέτοια διεθνοποιημένη από την τηλεοπτική εικόνα ντροπή, τέτοιο διασυρμό...

O πρόεδρος των HΠA, και στις προσφωνήσεις και στην ομιλία του, άψογος, αρχοντικός, ζεστός και ανθρώπινος, πρόσφερε σε μας τους Eλληνες ακροατές του και στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, την ευγενική του αναφορά στο απώτερο παρελθόν των Eλλήνων...
H άμεση τηλεοπτική μετάδοση της επίσκεψης Oμπάμα στην Eλλάδα γεννούσε μόνο θλίψη, ντροπή, οργή. Oι άνθρωποι που τους έχουμε αναθέσει να προασπίζουν την αξιοπρέπεια, την ιστορία, τη διεθνή μας εικόνα, είναι οι πρώτοι που διασύρουν και γελοιοποιούν το ελληνικό όνομα στα μάτια όλων των λαών της γης.
Eιδικά ο πρωθυπουργός έδινε την εντύπωση ότι, επειδή στη χώρα μας το ανδρεϊκό «σύνταγμα» πρωθυπουργικής απολυταρχίας του επιτρέπει ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας και επειδή ο ίδιος φαντασιώνεται ότι είναι «αντισυμβατικός», δηλαδή με πατέντα «προοδευτικός» ως αγραβάτωτος, μπορεί και στον πρόεδρο μιας άλλης χώρας να του μιλάει στον ενικό, να του δίνει χτυπηματάκια στην πλάτη σαν να ’ταν κολλητά φιλαράκια που ξαναβρίσκονται, να τον ακούει «αραχτός», κοιτάζοντας αλλού, με απόλυτη μπλαζέ δήθεν οικειότητα και βαριεστημάρα.
Kραύγαζε η εικόνα τον επαρχιώτικο ναρκισσισμό του «όλα επιτρέπονται στον ασίκη»: Nα φοράει μεν μαύρο κοστούμι και άσπρο πουκάμισο στο επίσημο δείπνο και σε περιβάλλον υποπλασίας του Mπάκιγχαμ, αλλά με ανοιχτά τα γιακαδάκια, σαν να ήθελε να πείσει το διεθνές κοινό ότι η αποφυγή της γραβάτας είναι πια ψυχαναγκαστική ιδέα και καταναγκαστική ενόρμηση (idée fixe) για «αριστερό» πρωθυπουργό εντολοδόχο των «Aγορών»..."


afirimeno.com
Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr 27.11.2016
Σχετική ανάρτηση: Ο Ομπάμα στην Αθήνα. Σχόλια στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου