25 Νοεμβρίου 2016

Aισιόδοξος ο Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg

Aισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. "Όλα είναι έτοιμα για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η αξιολόγηση, επομένως είναι πολύ πιθανόν να βγει λευκός καπνός" ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ωστόσο ότι μία μικρή καθυστέρηση δεν θα ήταν τόσο επιζήμια. 

Ο κ. Στουρνάρας απεκάλυψε ότι τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταστεί το Δημόσιο Χρέος "βιώσιμο" δεν είναι τόσο πολλά. "Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να καταστεί το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο, επομένως τα μέτρα που απαιτούνται δεν είναι τόσο σκληρά". Ωστόσο για λόγους διαφάνειας και σαφήνειας σκόπιμο θα ήταν, όπως είπε, τα "μακροπρόθεσμα μέτρα παρόλο που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 να προσδιοριστούν άμεσα". Τούτο θα ήταν καλύτερο τόσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιθυμητό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι "εφόσον υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να θέσει προς συζήτηση την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)".

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό πεδίο όσο και στο δημοσιονομικό είναι θετικές. "Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι" ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, διευκρίνισε ότι "πρώτα βελτιώνονται οι αριθμοί και μετά η βελτίωση αυτή γίνεται αντιληπτή και στις τσέπες των πολιτών".

Χαρακτήρισε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως πρόβλημα αλλά και ως πρόκληση καθώς όπως είπε αν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους μείωσης τους που έχουν συμφωνηθεί, στο τέλος της τριετίας θα διαθέτουν ακόμη πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα. 

Τέλος, χαρακτήρισε τη σχέση του με την Κυβέρνηση θετική προσθέτοντας ότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Γ. Στουρνάρας: Η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου