25 Νοεμβρίου 2016

Ο Σημίτης επιρρίπτει ευθύνες στον Καραμανλή και την ΕΕ για την κρίση

Ευθύνες για την ελληνική κρίση στη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, που τον διαδέχτηκε, απέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σήμερα στο Λονδίνο, σε ημερίδα του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics.

Αρχικά, από το 1996 έως το 2006, η Ελλάδα γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και οικονομική σταθερότητα. «Από το 2007 και μετά άρχισε μία ραγδαία κατάπτωση» 
είπε ο Κώστας Σημίτης, επισημαίνοντας την αύξηση του ελλείμματος σε επίπεδα ρεκόρ. Απέδωσε δε αυτή την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας στην «πολιτική παροχών» που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε μία «άνευ προηγουμένου» κρίση.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ μιλώντας για την ανισορροπία των επιπέδων ανάπτυξης μεταξύ του βορρά και του νότου της Ευρώπης, που περιορίζει όπως είπε την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας και ενισχύει τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες του νότου.

Επαναφέροντας το θέμα του ελλείμματος, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2009 και τόνισε πως ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος αποδέχθηκε τα στοιχεία που υπέβαλε η ελληνική πλευρά. «Δε διαμαρτυρήθηκε καν το 2009 όταν τα στοιχεία για το 2008 και το 2009 δεν υποβλήθηκαν. Η σιωπή του ήταν πιθανώς συνειδητή, διότι δεν ήθελε το έλλειμμα να γίνει πρόβλημα για τη συντηρητική κυβέρνηση στις τότε επερχόμενες εκλογές» είπε.

Ο κ. Σημίτης κατά την διάρκεια της ομιλίας του επέκρινε επίσης την σκληρή στάση των Ευρωπαίων έναντι ενός υπερχρεωμένου κράτους, καθώς όπως είπε από το πρώτο μνημόνιο έδειξαν διάθεση για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Τα τρία μνημόνια απέτυχαν να αλλάξουν δραστικά την κατάσταση κυρίως γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις άμεσα και να περικόψει τις πελατειακές παροχές, είπε ο κ. Σημίτης. «Οι μεταρρυθμίσεις εγκαταλείφθηκαν», σημείωσε, από κυβερνήσεις που δεν είχαν την πολιτική βούληση και δύναμη να αντισταθούν στις πιέσεις από το εσωτερικό.

Το πρώτο μνημόνιο οδήγησε σε βαθιά ύφεση, είπε, ενώ το τρίτο μνημόνιο θέσπισε ένα ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα με τη μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων και κανόνων. «Η Ελλάδα ανήκει τώρα σε μια νέα κατηγορία χωρών μελών, αυτή των οικονομικά οπισθοδρομικών χωρών» σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός. Εκτίμησε δε ότι επικρατεί απόλυτη αβεβαιότητα ως προς το πότε θα τελειώσει η κρίση.

Πηγές: Στοιχεία από skai.gr και kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
26 Απριλίου 2015 Κ. Σημίτης: Ψηλαφώντας στο σκοτάδι
12 Νοεμβρίου 2012 Ο «Εκτροχιασμός» του Κώστα Σημίτη
27 Απριλίου 2014 2009, η κρίση χρέους ήταν ήδη παρούσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου