18 Νοεμβρίου 2016

Άδεια εισόδου στην ΕΕ για 5 ευρώ

Προκειμένου να ελεγχθούν εκατομμύρια ξένοι που εισέρχονται χωρίς βίζα στην ΕΕ η Κομισιόν παρουσίασε το ηλεκτρονικό σύστημα άδειας εισόδου ETIAS, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020. Πρότυπό του το αμερικανικό σύστημα ESTA.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, παρουσίασε στις Βρυξέλλες ένα νέο σύστημα χορήγησης άδειας εισόδου ονόματι ETIAS. Το μέτρο αφορά αμερικανούς πολίτες, Ισραηλινούς, Βραζιλιάνους και Αλγερινούς και όλους εκείνους που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τις χώρες του Σέγκεν.

Η άδεια εισόδου ETIAS θα κοστίζει 5 ευρώ και η συμπλήρωσή της στο διαδίκτυο θα διαρκεί 10 μόλις λεπτά. Από την άδεια εξαιρούνται χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία, οι πολίτες των οποίων χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Το νέο σύστημα θα υποχρεώνει από το 2020 τουρίστες και επαγγελματίες να αιτούνται την είσοδό τους στην ΕΕ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το αίτημα θα γίνεται δεκτό μετά από σύγκριση των δεδομένων του ταξιδιώτη με το περιεχόμενον διεθνών βάσεων δεδομένων όπως των SIS, VIS, SLTD, Eurodac και EES, που αφορούν εντάλματα σύλληψεις, καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά. Ακούγεται πολύπλοκο και είναι πράγματι πολύπλοκο, παραδέχεται αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος εκτιμά ότι η σύνδεση του ETIAS με τις υπόλοιπες βάσεις δεδομένες θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα κοστίσει συνολικά 220 εκατομ. ευρώ.

Παράλληλα στο σύστημα ETIAS η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει «συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους» για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Μέχρι σήμερα διεξάγονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι διαβατηρίων. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η σύγκριση των διαβατηρίου με τις ισχύουσες βάσεις δεδομένων για τον ευκολότερο εντοπισμό ισλαμιστών που είναι ευρωπαίοι πολίτες. 

Πηγή: http://dw.com/p/2SqaV 18.11.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου