27 Νοεμβρίου 2016

Ιταλία: Προβάδισμα του «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Οι Ιταλοί καλούνται σε μια βδομάδα, στις 4 Δεκεμβρίου, να εγκρίνουν ή να απορρίψουν σε δημοψήφισμα τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασε η ιταλική κυβέρνηση και οι οποίες ήδη έχουν ψηφισθεί από το κοινοβούλιο. Οι κυριότερες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν την μείωση των δικαιοδοσιών της Γερουσίας και του αριθμού των μελών της, καθώς και την αλλαγή της πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

Οι εκστρατείες του «ναι» και τους «όχι» συνεχίζονται σε υψηλούς τόνους. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «όχι» και ο Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί με παραίτηση αν αυτό επικρατήσει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle*, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε μάλιστα πως «αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο». Με άλλα λόγια ο Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί για μια ακόμα φορά ότι θα παραιτηθεί αν επικρατήσει το «όχι» στην μεταρρύθμιση. Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία. 

Στο μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό Economist, γράφει ότι ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να έρθει η συντέλεια του κόσμου. «Υπάρχει πάντα η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών», υπογραμμίζει το περιοδικό. 

Πολλοί βέβαια, ανησυχούν και φοβούνται ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανή μια νίκη του κινήματος «Πέντε Αστέρων». 


Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo)** οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό ακόμη και στην Ελβετία. Ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Σε υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων στην πόλη Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλνουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 20% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε διευθυντής εταιρείας στο περιοδικό WiWo.

afirimeno.com
Πηγές: Στοιχεία από
* http://dw.com/p/2TIZq
** www.tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Για τον κίνδυνο κατάρρευσης οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προειδοποιεί η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη ανώτερες τραπεζικές πηγές. Μεταξύ άλλων, τον υψηλότερο κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν οι Monte dei Maschi di Siena, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara. Πηγή: naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή