20 Νοεμβρίου 2016

Το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό

Καμία άλλη προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ δεν εντυπωσίασε περισσότερο από το χτίσιμο ενός «μεγάλου, όμορφου, δυνατού» τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Τώρα όμως άρχισε να βάζει νερό στο κρασί του. 

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle στη συνέχεια: 

«Χτίσε, χτίσε το τείχος»

«Χτίσε το τείχος, χτίσε το τείχος» του φώναζαν οι οπαδοί του κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων του. Τουλάχιστον 15 μέτρα ύψος θα έπρεπε να έχει το τείχος και να είναι από μπετόν και ατσάλι μήκος 3.200 χλμ. Τα σχέδια για την κατασκευή του τείχους είναι ακριβά, πολύπλοκα και θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικά.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την νίκη του, ο Τραμπ προχώρησε ήδη σε σχετικοποιήσεις. Σε μερικές περιοχές, όπως είπε, θα μπορούσε να επεκταθεί ο ήδη υπάρχον φράκτης.

Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει την επέκταση του φράκτη και περισσότερο προσωπικό. Η ηγεσία του κόμματος δεν φαίνεται πάντως ενθουσιασμένη από την ιδέα του νέου πλανητάρχη.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το κόστος της κατασκευής υπολογίζεται σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ είχε δηλώσει πως θα εξαναγκάσει του Μεξικανούς να πληρώσουν την κατασκευή του. Ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών Χοσέ Αντόνιο Μεάντε δήλωσε πάντως πως σίγουρα δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. 

O φράχτης μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ

Τα μέχρι τώρα μέτρα ασφαλείας έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι είναι ένας στενός συνεργάτης του Τραμπ και εξακολουθεί να πιστεύει στο τείχος. «Δεν πρόκειται να αθετήσει τις υποσχέσεις του» δήλωσε στο CNN. Ακόμα και χωρίς την συναίνεση του Κογκρέσου θα μπορούσε ο Τραμπ με διάταγμα να επιφέρει αλλαγές στον προϋπολογισμό που αφορά τους μετανάστες και να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας τονίζουν ωστόσο πως ένα τείχος από μπετόν στα σύνορα θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά και επικίνδυνο μια και οι υπάλληλοι δεν θα είχαν ορατότητα για το λόγο αυτό θεωρούν πιο σημαντικό την επέκταση του φράκτη.

Εκτός αυτού υπάρχουν ακόμα ορισμένα νομικά προβλήματα όπως για παράδειγμα ότι ορισμένες περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα είναι προστατευόμενες περιοχές ή ανήκουν σε ιδιώτες. Μια απόσταση 75 μιλίων ανάμεσα στην Αριζόνα και το Μεξικό διοικείται από μια φυλή των Ινδιάνων. Μόνο το Κογκρέσο θα μπορούσε να αποφασίσει για αυτό αλλά θεωρείται απίθανο.

Ανάμεσα στο 1986 και το 2010 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια για την βελτίωση της ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό χωρίς ωστόσο να εμφανή αποτελέσματα. «Οι δαπάνες για τη στρατικοποίηση στα σύνορα οδήγησαν στην ανάπτυξη της παράνομης μετανάστευσης. Εάν απλά δεν είχαμε κάνει τίποτα ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα ήταν μικρότερος» λέει Μάρι Γουότερς, καθηγήτρια κοινωνιολογίας από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ντένις Ντίντμαν (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: http://dw.com/p/2SuSc 

Σχετική ανάρτηση:
11 Νοεμβρίου 2014 Τα τείχη που χωρίζουν τον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου