22 Νοεμβρίου 2016

Moody's: Αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών

Μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα. 

Σε «σταθερό» από «αρνητικό» προηγουμένως, αναβάθμισε σήμερα το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, χάρη στη βελτίωση της κερδοφορίας και στους ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2016 - 2017, ως απόρροια της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων, της συρρίκνωσης του κόστους χρηματοδότησης και του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η ανάκτηση της πρόσβασης στην διατραπεζική αγορά repos, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση της εξάρτησης από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Moody’s προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι το ύψος των προβληματικών δανείων θα διατηρηθεί άνω του 40% έως το τέλος του 2017. Σημειώνεται ότι στα μέσα του 2016, το συγκεκριμένο ποσοστό ανερχόταν στο 45%.

Καταλήγοντας, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τράπεζες δεν αναμένεται να λάβουν επιπλέον κρατική στήριξη στο μέλλον, καθώς ούτως ή άλλως, η οικονομική ισχύς της κυβέρνησης είναι περιορισμένη.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2017% έναντι της εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη το 2016.

Μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα.

Στον απόηχο της αναβάθμισης των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου από τον οίκο Moody's, εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,16% στις 786,90 μονάδες.

Ειδικότερα, αν και η συνεδρίαση το πρωί έδειχνε να είναι διορθωτική, λίγο μετά τις 13:00, όταν έγινε γνωστό ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναθεώρησε ανοδικά το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών άλλαξε άρδην.

Έτσι στο ταμπλό, η Τράπεζα Πειραιώς κλείνοντας στα 0,210 ευρώ κατέγραψε κέρδη +11,11%, 
την ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα (που έκλεισε στα 0,227 ευρώ) με κέρδη +8,61%, στη συνέχεια η Eurobank (που έκλεισε στα 0,720 ευρώ) ολοκλήρωσε στο +6,67% και τέλος η Alpha Bank (που έκλεισε στα 1,89 ευρώ) κατέγραψε άνοδο κατά +5%.

Αλλά και ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά σήμερα. Έκλεισε στις 
631,21 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο +2,50% .

Πηγές: Με στοιχεία από 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου