25 Νοεμβρίου 2016

Black Friday σήμερα και στην Ελλάδα

Στον ρυθμό της «Μαύρης Παρασκευής» ή «Black Friday» ζει από σήμερα το ελληνικό λιανεμπόριο, καθώς γνωστές αλυσίδες καταστημάτων αποφάσισαν να ακολουθήσουν την εν λόγω «ξενόφερτη» μόδα και να ανακοινώσουν δελεαστικές προσφορές για τους καταναλωτές, παρά τις αντιδράσεις των ιδιωτικών κυρίως υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι κάποιες αλυσίδες καταστημάτων ξεκίνησαν τις προσφορές ήδη από χθες και θα τις συνεχίσουν έως και το Σάββατο.

Η «Black Friday» θεσπίστηκε στις ΗΠΑ και εορτάζεται σε αρκετές χώρες, την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και είναι μια ημέρα όπου τα καταστήματα πραγματοποιούν πολύ μεγάλες εκπτώσεις έως 80%. 

Μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην «Black Friday», είναι τα εμπορικά κέντρα River West και Athens Metro Mall, τα εκπτωτικά χωριά στα Σπάτα McArthurGlen και Smart Park, οι αλυσίδες τεχνολογικών προϊόντων Public και Πλαίσιο, η αλυσίδα καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών Media Markt, η αλυσίδα επίπλων ΕΝΤΟΣ, η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού JYSK, η αλυσίδα κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie, η GAP, τα Marks and Spencer και πολλές ακόμα εμπορικές επιχερήσεις.

Βεβαίως οι προσφορές μπορεί να είναι και πλασματικές, παρότι αυτό είναι παράνομο και απαγορεύεται. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και καλό είναι να κάνουν σύγκριση τιμών πριν και μετά την περίοδο των προσφορών. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο θεσμός Black Friday σε ό,τι αφορά στη χώρα μας και δεδομένων των συνθηκών, «μάλλον ταιριάζει καλύτερα να ονομαστεί... blood Friday λόγω των καθημερινών προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι με την αύξηση των φόρων, την προβληματική πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα κόκκινα δάνεια και άλλα πολλά ζητήματα που τους δημιουργούν ανασφάλεια για τη βιωσιμότητα τους στο άμεσο μέλλον». 

Αντιδράσεις από ιδιωτικούς υπαλλήλους, ΣΥΡΙΖΑ και Αυγή.

Αντιδρούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της, «η Μαύρη Παρασκευή είναι εντελώς αμερικάνικος θεσμός, ο οποίος υποτίθεται ότι κηρύσσει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών και προκαλεί υστερία στους καταναλωτές με τις «απίθανες προσφορές». Στην ουσία, η Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθη καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας. Όλα αυτά στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού των μεγάλων εμπόρων...». Η ομοσπονδία δηλώνει ότι καταγγέλλει αυτές τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων, τύπου Black Friday. 


«Μαύρο» στον θεσμό του «Black Friday» ρίχνουν ΣΥΡΙΖΑ και Αυγή κάνοντας λόγο για τη «μαύρη όψη της κατανάλωσης». Η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος σέ άρθρο της με τίτλο "Η μαύρη όψη της κατανάλωσης" αναφέρει:
«Μαυρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη ζωή των εργαζομένων, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και παραρτήματα πολυεθνικών κολοσσών εισάγουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έναν θεσμό καταναλωτικού παροξυσμού. Σε μια εποχή που η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών έχει μετατρέψει την πλειονότητα των καταναλωτών σε «κυνηγό προσφορών», τα πολυκαταστήματα εφαρμόζουν τον θεσμό της Black Friday σε μια προσπάθεια να ξεπουλήσουν το μεγάλο τους στοκ, το οποίο μόνο αυτές έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν, στοχεύοντας παράλληλα στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του μεριδίου των «μικρών» ανταγωνιστών τους».

Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του στον θεσμό της Black Friday εκφράζεί και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, 
ΑΠΕ-ΜΠΕ, avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου