19 Νοεμβρίου 2016

Επαναλανσάρονται ιστορικές μάρκες ελληνικών επιχειρήσεων

Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μερικές από τις πιο ιστορικές μάρκες ελληνικών επιχειρήσεων επαναλανσάρονται στην αγορά από νέους ιδιοκτήτες, κάποιες με επιτυχία. Πρόκειται για τα σήματα «Κατσέλης», «Softex», «ΙΖΟΛΑ», ενώ είχε προηγηθεί το 2010 με επιτυχία της μπίρας «ΦΙΞ». 

«Κατσέλης». Τον φετινό Σεπτέμβριο η αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος» επαναλάνσαρε στην αγορά το σήμα «Κατσέλης», το οποίο είχε αποσυρθεί από την αγορά το 2013 λόγω της πτώχευσης της Nutriart. Η απόφαση έχει τη σημασία της, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προϊόντα Καραμολέγκος έχουν ήδη κατακτήσει ηγετικά μερίδια στην αγορά συσκευασμένου ψωμιού. Μέσα από την επανατοποθέτηση στην αγορά των προϊόντων Κατσέλης, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος έχει θέσει ως στόχο αυτά να αποσπάσουν μερίδιο 8,7% το 2017 και 15% το 2018.

Softex. Μετά την απόφαση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (θυγατρική της ιταλικής Bolton Group) να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά –έπειτα από 80 χρόνια λειτουργίας– η πιο γνωστή μάρκα της εταιρείας Softex επέστρεψε σε ελληνικά χέρια και πρόκειται να επανέλθει στις αρχές του 2017 στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Νέος ιδιοκτήτης του γνωστού brand είναι η εταιρεία IntNtertrade Hellas. H εταιρεία που πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 55 εκατ. ευρώ, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, διαθέτει εργοστάσιο στις Αχαρνές και απασχολεί περισσότερους από 110 εργαζομένους.

ΙΖΟΛΑ. Αν και πολλοί εκτιμούσαν ότι η αναβίωση του ιστορικού brand ηλεκτρικών συσκευών ΙΖΟΛΑ αποτελούσε υψηλού ρίσκου επιχειρηματικό βήμα, εντούτοις για τον εμπνευστή της Γιώργο Δημητρίου, το εγχείρημα φαίνεται να έχει στεφθεί με επιτυχία. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι συσκευές ΙΖΟΛΑ διατηρούν την ποιότητα που τις είχε κάνει να ξεχωρίζουν στο παρελθόν, ενώ η τιμή τους είναι αρκετά προσιτή. Ωστόσο μελανό σημείο της επένδυσης είναι ότι η παραγωγή πραγματοποιείται στην Πολωνία. Σημειώνετααι ότι στο παρελθόν η ΙΖΟΛΑ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία οικιακών συσκευών, με περισσότερους από 2.500 εργαζομένους και παραγωγή 800.000 συσκευών ετησίως. Εως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η μάρκα καταλάμβανε την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, ξεπερνώντας σε μερίδια αγοράς το 48%.

FIX. Το επαναλανσάρισμα της μπίρας FIX έγινε από τον επιχειρηματία Γιάννη Χήτο πριν από την κορύφωση της ύφεσης το 2010 και αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις του είδους.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου