27 Νοεμβρίου 2016

Μειωμένη φέτος κατά περίπου 20% η παραγωγή ελαιολάδου

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa.

«Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%. Κάθε χρόνο η παραγωγή κυμαίνεται σε περίπου 280 χιλιάδες τόνους και φέτος διαμορφώνεται σε 200-220 χιλιάδες τόνους.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Ιταλοί. Μόνο η Ισπανία, η Τυνησία και η Τουρκία έχουν φέτος λάδι». Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πάντως πρόβλημα επάρκειας καθώς «από τη μία πλευρά, είμαστε μια χώρα με πλεόνασμα και από την άλλη, υπάρχει μείωση της κατανάλωσης στις ελαιοπαραγωγικές αλλά και στις καταναλώτριες χώρες της τάξης του 10-15%. Στη χώρα μας υπάρχουν αποθέματα λαδιού και από την περσινή χρονιά, οπότε αν κάτι επηρεαστεί θα είναι οι εξαγωγές μας σε χύμα ελαιόλαδο. Υπάρχει, όμως, πρόβλημα με την ποιότητα, θα λείψουν δηλαδή οι καλές ποιότητες του προϊόντος». 

Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια ώρα σε περιοχές με ελαιόδεντρα που βρίσκονται κοντά στην Ιταλία, όπως στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο, λόγω της απειλής του βακτηρίου Xylella fastiodiosa ή αλλιώς «έμπολα» των ελαιόδεντρων. Δημοσιεύματα θέλουν, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, να εντοπίστηκε και στην Ισπανία. «Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κάτι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καμβύσης, πρόεδρος της Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τονίζει πάντως, ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ελαιοπαραγωγών των γειτονικών στην Ιταλία περιοχών και καλεί όποιον εντοπίσει στα δέντρα του «κάποια ένδειξη που δεν γνωρίζει, δεν είναι δηλαδή από τις απλές ασθένειες, να απευθύνεται άμεσα στους τοπικούς γεωπόνους, έτσι ώστε αν έχουν ένα – δύο δέντρα πρόβλημα, να κόβονται και να καίγονται χωρίς καμία καθυστέρηση». Όπως εξηγεί ο κ Καμβύσης, πρόκειται για «ένα βακτήριο που καταστρέφει το δέντρο, το οποίο μόλις προσβληθεί, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Γι’ αυτό, έχει δοθεί εντολή να εκριζωθούν τα άρρωστα δέντρα στην Ιταλία. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Επισκέφθηκα πληγείσες περιοχές, είναι τρομερή καταστροφή. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος καταπολέμησης του βακτηρίου που δεν προσβάλλει μόνο ελιές αλλά και άλλα δέντρα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.ypaithros.gr 

Σχετική με το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου ανάρτηση:
15 Δεκεμβρίου 2013
Μάζεμα ελιάς και παραγωγή ελαιολάδου σε ένα χωριό της Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου