2 Μαΐου 2017

Συμφωνία για μειώσεις έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις έως και 18% στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, προβλέπει προβλέπει η τελική συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε στις έξι το πρωί, μετά από 12 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης. Οι περικοπές θα αφορούν μόνο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που προκύπτει «προσωπική διαφορά» από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019 προκειμένου να εξοικονομηθεί δαπάνη 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να θίξει περίπου 900.000 συνταξιούχους. 

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%. Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.

Μείωση αφορολόγητου. Από 1.1.2020 (ή από το 2019 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι φόρο, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, θα πληρώσουν ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ. 


Εργασιακά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερες ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων μετα το τέλος του προγράμματος, δηλαδή απο τον Σεπτέμβριο του 2018. Στο πεδίο των ομαδίκων απολύσεων δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του λοκ άουτ.

Αντίμετρα για το 2019. Σε αντιστάθμισμα για το διπλό μαχαίρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση θα μπορεί να ενεργοποιήσει μία δέσμη θετικών μέτρων για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- Επιδότηση ενοικίου, μεσοσταθμικά 1000 ευρώ το χρονο, που θα αφορά περίπου 600.000 οικογένειες (έως 0,2% του ΑΕΠ).
- Ενίσχυση επιδότησης 1ου και 2ου παιδιού 260 εκατ. ευρώ (έως 0,1% του ΑΕΠ).
- Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλύψουν το μισό σχολικό πληθυσμό των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων (έως 0,1% του ΑΕΠ).
- Επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν οι ανάγκες του 30% των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών (έως 0,15% του ΑΕΠ).
- Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ). Η συμμετοχή θα είναι μηδενική για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, ενώ θα μειωθεί κατά 50% για τα μηνιαία εισοδήματα απο 701 έως 1200 ευρώ.
- Διάθεση ποσού 260 εκατ. ευρώ για την δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%. Άρα ο πήχης του 
πρωτογενούςς πλεονάσματος για την εφαρμογή των αντιμέτρων ανεβαίνει στο 3,7% του ΑΕΠ.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, kathimerini.gr, tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου