7 Μαΐου 2017

Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος Πρόεδρος της Γαλλίας

(upd) Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 66,01%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (στις 02:40 ώρα Ελλάδας), εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας ο υποψήφιος του κινήματος En Marche!, Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει το 33,99% των ψήφων. 

Η αποχή διαμορφώνεται στο 25,38%, ένδειξη πως οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος. Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό των λευκών και των άκυρων, που ρίχτηκαν ως πράξη διαμαρτυρίας. Σχεδόν το 11,5% των ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί είναι λευκά ή άκυρα. 

Η τελετή ορκωμοσίας, όποτε και θα παραδώσει τα καθήκοντά του ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου. Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς μέχρι σήμερα ο νεότερος ήταν ο Ναπολέων ο Γ', ο οποίος εξελέγη σε ηλικία 40 ετών το 1848.

Με αυτοσυγκράτηση, αλλά ευτυχής για την επιτυχία του, ο Μακρόν απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του. Στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε για την εσωτερική ασφάλεια και τη διασφάλιση της διεθνούς πορείας της Γαλλίας. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, τα ζωτικά της συμφέροντα, την εικόνα της. Θα δεσμευθώ ενώπιόν σας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, είναι ο πολιτισμός μας που διακυβεύεβεται, ο τρόπος μας να είμαστε ελεύθεροι. Απευθύνω στα έθνη του κόσμου τον χαιρετισμό της αδερφικής Γαλλίας.», είπε ο ίδιος. «Αγαπητοί συμπολίτες, μία νέα σελίδα στην μακρά ιστορία μας ανοίγει απόψε. Θέλω να είναι εκείνη της ελπίδας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος. «Λέω σε όλους ότι η Γαλλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας στο έδαφός της, όπως και στη διεθνή δράση. Όσο και να διαρκέσει η μάχη, θα την οδηγήσουμε», συνέχισε. «Θα αγωνισθώ με όλες τις δυνάμεις μου ενάντια στο διαχωρισμό που μας χτυπά. Αγαπώντας τη Γαλλία, θα υπηρετήσω με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο όνομά σας. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία», κατέληξε. 

Νωρίτερα γράφαμε: 

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν. Ο Μακρόν εξασφαλίζει ποσοστό 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν με 33,9% έως 34,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέντε δημοσκοπικών εταιρειών. 

Ο 39χρονος επικεφαλής του κινήματος En marche! (Εμπρός), Εμανουέλ Μακρόν, γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, ηλικίας 48 ετών. 

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο. 

Η πρώτη δήλωση του νέου Προέδρου
«Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε», τόνισε ο Μακρόν εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα «ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται». «Ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται».

Emmanuel Macron@EmmanuelMacron
L'espoir et la confiance retrouvés.

Τι δήλωσε η Λεπέν 
Λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων προβλέψεων η Λεπέν ανέβηκε στο βήμα και συνεχάρη τον αντίπαλό της, αν και δε δίστασε να «επιτεθεί» στους αποκλεισθέντες υποψηφίους του α' γύρου, που έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Μακρόν. «Με αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα, οι Γάλλοι κατέστησαν την συμμαχία των πατριωτών πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης. Καλώ όλους τους πατριώτες να ενωθούν, ώστε να συμμετάσχουν στην αποφασιστική μάχη που μας περιμένει από αυτή τη νύχτα και έπειτα», τόνισε η ίδια. Τέλος, η Λεπέν έκανε λόγο για μάχη μεταξύ των «οπαδών της παγκοσμιοποίησης» και τους «πατριώτες». 


Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν: 
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας, επισημαίνοντας ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".
Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.
Επίσης η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.
«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του Twitter.

Μια πρώτη ανάλυση: 
"Ο θριαμβευτής των γαλλικών προεδρικών εκλογών κατέστησε εκ νέου την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική, υιοθετώντας έναν φιλοευρωπαϊκό πατριωτισμό. Δεν αποκλείεται ο Μακρόν να αποτελεί τελικά την ευρωπαϊκή απάντηση στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Την αντίδραση της Ευρώπης στην μέχρι πρότινος νομοτελειακή-όπως φαινόταν-επικράτηση του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο" αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο άμεσης ανάλυσης στην Καθημερινή. 

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου