6 Οκτωβρίου 2017

Δεσμεύσεις για τους ωκεανούς στο 4ο Διεθνές συνέδριο «Our Ocean» στη Μάλτα

Τη διάθεση 560 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια για 36 δράσεις προστασίας των ωκεανών και των θαλασσών ανακοίνωσε από τη Μάλτα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερινι. Παράλληλα, σημαντικές δεσμεύσεις αναλαμβάνουν πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμοί.

Δεσμεύσεις από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ανοίγοντας το 4ο Διεθνές συνέδριο «Our Ocean» οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησαν σε σειρά δεσμεύσεων:
  • Να δημιουργήσουν προστατευόμενες περιοχές στο 10 % των θαλασσίων υδάτων της Ε.Ε.. 
  • Να συνδράμουν την Αυστραλία στη δημιουργία του μεγαλύτερο θαλάσσιου πάρκου του κόσμου στην Ανταρκτική. 
  • Να ενεργοποιήσουν τα ευρωπαϊκά δορυφορικά συστήματα για την καταπολέμηση της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης στο ωκεανούς. 
Περαιτέρω, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος και Θαλασσίων υποθέσεων Καρμενου Βέλλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στην Ευρώπη στην Αδριατική.

«Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο mare nostrum, τη δική τους θάλασσα, σήμερα η φράση αυτή αποκτά νέο νόημα. Η θάλασσα ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Είναι η πύλη μας στον κόσμο και όχι το όριο και είναι δυστυχώς γεγονός ότι μέχρι το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό παρά ψάρια» ανέφερε η κ. Μογκερινι.

«Πριν από 15 χρόνια κυρώθηκε η σύμβαση για την προστασία των θαλασσών. Δεκαπέντε χρόνια μετά συζητούμε ακόμα τα ιδία θέματα» ανέφερε ο κ. Βελλα, τονίζοντας τη σημασία της εξεύρεσης λύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι» ανέφερε.

Στο διήμερο συνέδριο «Our Ocean», ανακοινώνονται οι δεσμεύσεις κρατών για την προστασία θαλασσών και ωκεανών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών με φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών, τη διάθεση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση της αλιείας και την ενίσχυση της ασφάλειας των θαλασσών, τη χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων.

Την αρχή έκανε η φιλοξενούσα χώρα Μάλτα που δια του πρωθυπουργού της Γιόσεφ Μουσκάτ προχώρησε σε δύο εντυπωσιακές ανακοινώσεις:
- Ότι έως το 2018 θα ανακηρύξει το 30% των εθνικών θαλάσσιων υδάτων της σε προστατευόμενες περιοχές,
- και ότι θα δημιουργήσει ένα καινοτόμο σχήμα παροχής κινήτρων για την επιστροφή των πλαστικών με στόχο τον άμεσο περιορισμό της «πλαστικής» ρύπανσης κατά 70%.

Οι δεσμεύσεις ύψους 560 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους ωκεανούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες της για την προστασία θαλασσών και ωκεανών. Μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνονται:

Στη θεματική της ασφάλειας στη θάλασσα (φυσικές καταστροφές, πειρατεία, οι παράνομες διακινήσεις, ένοπλες συγκρούσεις):
- 37,5 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία της ασφάλειας στη θάλασσα και την καταπολέμηση της πειρατείας κατά μήκος της νοτιοανατολικής αφρικανικής ακτογραμμής, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό. 

Για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης:
- Έναρξη λειτουργίας της πύλης WISE-Marine, μιας πλατφόρμας που παρέχει στο ευρύ κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη πληροφορίες για ζητήματα σχετικά με τα ευρωπαϊκά ύδατα με σκοπό την καλύτερη ωκεάνια διακυβέρνηση και διαχείριση με βάση το οικοσύστημα.

Για την προώθηση της «γαλαζιας οικονομίας»:
- Πάνω από 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τη θάλασσα και τη ναυτιλία το 2017.
- Επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 14,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Έναρξη του προγράμματος σύμπραξης Ειρηνικού - Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θαλάσσιο περιβάλλον (PEUMP), ύψους 45 εκατ. ευρώ.
- Επενδύσεις 23 εκατ. ευρώ στην υπηρεσία παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus (παρακολούθηση μέσω δορυφόρου) το 2017 και το 2018.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
- Σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ από κοινού με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση έως τα τέλη του 2017 όλων των πλαστικών κυπέλλων μίας χρήσης στους ψύκτες νερού και στα μηχανήματα πώλησης νερού σε όλα τα κτήριά της και κατά τις συνεδριάσεις της.
- 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της διαχείρισης των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών σε χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Για την ενίσχυση της βιώσιμης αλιείας:
- 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος PESCAO για τη βελτίωση της περιφερειακής διακυβέρνησης της αλιείας στη Δυτική Αφρική με σκοπό να αναπτυχθεί μια περιφερειακή αλιευτική πολιτική, να εξασφαλιστεί ο περιφερειακός συντονισμός κατά της παράνομης, αδήλωτης και ανεξέλεγκτης αλιείας και να βελτιωθεί η διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.

Ενα δισ. ευρώ για τις θάλασσες από εταιρείες 

Δεσμεύσεις για την προστασία θαλασσών και ωκεανών που ξεπερνούν συνολικά το 1 δισ. ευρώ ανακοινώνουν στην Μάλτα πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμοί. Οι δεσμεύσεις αφορούν τη χρηματοδότηση δράσεων για την επιστημονική έρευνα και την παρακολούθηση των θαλασσών, την απορρύπανση και τη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών. Ανάμεσα σε αυτές: 

- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε τη διάθεση 7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων απορρύπανσης στη Μεσόγειο.
- Η εταιρεία Unilever ανακοίνωσε ότι εως το 2025 όλες οι συσκευασίες της θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμες
- H εταιρεία Marks & Spencer ανακοίνωσε ότι εως το 2025 θα χρησιμοποιεί στα καταστήματα της στη Βρετανία μόνο ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.

Ο αντίλογος εκφράστηκε... έξω από τις εγκαταστάσεις του συνεδρίου με μια πρωτότυπη ακτιβιστική δράση· την τοποθέτηση ενός τεράστιου δράκου που αντί για φωτιά «ξερνάει» πλαστικό, την οποία διοργάνωσαν η Greenpeace και το κίνημα «Break Free From Plastic»

«Tο 50% των πλαστικών που συλλέγουμε ανά τις θάλασσες στον κόσμο είναι μιας χρήση ή φιλμ συσκευασίας», αναφέρει ο Von Herrando, παγκόσμιος συντονιστής του «Break Free From Plastic».

«Αν οι εταιρείες θέλουν να δεσμευτούν για κάτι, να σταματήσουν να παράγουν αυτά τα μη ανακυκλώσιμα, χωρίς αξία πλαστικά».

«Οι εταιρείες προτάσσουν την υποκατάσταση πλαστικών συσκευασίας με άλλα και τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών αλλά όχι τη μείωση υλικών συσκευασίας» ανέφερε η Sandra Schottner από την Greenpeace. Η πολιτική τους είναι να παίρνουν το δικό τους βάρος στους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις».

Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι στην υπό διαμόρφωση νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να απαγορευτούν τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr
και συγκεκριμένα από τρία ρεπορτάζ που υπογράφει ο Γιώργος Λιάλιος






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου