16 Οκτωβρίου 2017

Στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό από τις ΗΠΑ;

Να προσελκύσει επενδυτές από την Αμερική, είναι ένας από τους στόχους του Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της εκεί επίσημης επίσκεψής του, παρουσιάζοντας ο ίδιος μια διαφορετική εικόνα με σαφή προσανατολισμό προς τον ρεαλισμό, μακρυά από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Ο πρωθυπουργός, όπως μας ενημερώνουν τα ΜΜΕ, εμφανίζεται ως ένας κεντροαριστερός πολιτικός φιλικός προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ προβάλλει το αφήγημα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση μέσα από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Διαβεβαιώνει μάλιστα τους ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι υπάρχει πλέον στη χώρα ξεκάθαρη βούληση αλλά και πολιτική σταθερότητα, στοιχεία που παρέχουν ασφάλεια στους επενδυτές. 

Με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες στο Σικάγο

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών που τον άκουσαν στο Σικάγο έχουν εκπλαγεί από τη διαφορετική εικόνα που προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας και τη ρητορική που χρησιμοποιεί. Γίνεται λόγος για "πολιτική ενηλικίωση και η μεταστροφή προς τον ρεαλισμό" του Έλληνα πρωθυπουργού, που "παίρνει πλέον στέρεα μορφή στη Μέκκα του καπιταλισμού, στην Αμερική".

Όμως, μετά την αρχική θετική έκπληξη έρχεται ως συνήθως η "προσγείωση" στη σκληρή πραγματικότητα. Τι θα αντιμετωπίσουν λοιπόν οι πιθανοί επενδυτές ερχόμενοι στην Ελλάδα;

Ένα υψηλό επίπεδο εισφορών και φόρων, που χρηματοδοτεί ένα σπάταλο κράτος, αλλά καθιστά την όποια επένδυση μη ανταγωνιστική.

Την αδυναμία μείωσης των επιβαρύνσεων αυτών, όταν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι εξωπραγματικοί. 


Σκίτσο του ΚΥΡ

Το μέγα πλήθος των κρατιστών "σύντροφων" του κ. Τσίπρα, που παραμένουν στα πόστα τους και περιμένουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία δεν συμβιβαζεται με τις αριστερές τους ιδεοληψίες, ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει "πολιτικά ενηλικιωθεί".

Η ρητορική λοιπόν και μόνο του κ. Τσίπρα και η φαινομενική στροφή του προς το ρεαλισμό, απλά δεν επαρκούν.

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου