18 Οκτωβρίου 2017

Συμφωνία με τις ΗΠΑ για αναβάθμιση των μαχητικών F-16

Η επιβεβαίωση της στήριξης του Αμερικανού πρόεδρου στην «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και η δήλωσή του πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα», ήταν τα βασικά θετικά μηνύματα για τη χώρα μας από τη χθεσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα. Οσον αφορά τη γεωπολιτική στήριξη και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16 σε μια συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων την οποία ήδη κατέθεσε προς έγκριση στο Κογκρέσο.

Αυτό το τελευταίο ήταν προς το παρόν και το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ. Αφού λοιπόν έδωσε τα συγχαρητήριά του στην υπερχρεωμένη Ελλάδα γιατί «δαπανά το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές τους δαπάνες», ο κ. Τραμπ μας είπε: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια πιθανή πώληση προς την Ελλάδα για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών αεροσκαφών F16, συμφωνία που θα φθάσει ως τα 2,4 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την συνεργασία μας».

Αντί των αναμενόμενων αμερικανικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην μαστιζόμενη από την ανεργία Ελλάδα, ρητή αναφορά έγινε στο αντίθετο, στην ενίσχυση των των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ!

Η δήλωση αυτή του Τράμπ προκάλεσε και τις πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κάποιες διευκρινίσεις πάνω στο θέμα αυτό προσπάθησε να δώσει αργότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτηση στο twitter, αναφέροντας πως «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά». 


Όσον αφορά τον Έλληνα πρωθυπουργό, δημόσιες αναφορές έκανε χθες μόνο για τη βάση της Σούδας. «Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία από: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, nd.gr, twitter.com 

Σχετική ανάρτηση: Ο Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου