21 Οκτωβρίου 2017

Γιάννης Στουρνάρας: «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση σήμερα στην Ελλάδα»

Συμμετέχοντας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε Συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, επικέντρωσε την ομιλία του στη σχέση των μεταρρυθμίσεων με την ανάπτυξη στην Ελλάδα του σήμερα.

Συγκεκριμένα μιλώντας χθες, στην εισαγωγή της ομιλίας του ανέφερε: 
"Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατάχρηση της έννοιας μεταρρύθμιση, κάτι που στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων οδήγησε στην απογύμνωση της λέξης από το πραγματικό νόημά της. Όμως, όπως πολύ σωστά διατυπώνεται και από τους διοργανωτές του συνεδρίου, «μεταρρύθμιση είναι το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στον σύγχρονο κόσμο». Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έκανε επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης οικονομίας, ώστε, βασιζόμενη στα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να μπορέσει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη". 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέπτυξε τρεις τομείς:
  • Μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, 
  • μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, 
  • μεταρρυθμίσεις στο τρίγωνο της γνώσης δηλαδή παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία. 

(βλέπε αναλυτικά στο: Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε Συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση )

Και "α
ναζητώντας τη μεταρρύθμιση σήμερα" ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Η επιστροφή στο παλιό εσωστρεφές πρότυπο, όπου η ανάπτυξη ήταν εξαρτώμενη από την εγχώρια ζήτηση, κυρίως την κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωτερικό δανεισμό, είναι ανέφικτη και ανεπιθύμητη. Το κράτος οφείλει να κάνει προσεκτικό και στοχευμένο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργούνται τα σωστά κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα και να αποφεύγονται προβλήματα και στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των θεσμών, οι οποίοι θεωρούνται από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης μίας οικονομίας.

Βέβαια, όσον αφορά τα κόστη και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα χρονικής ασυνέπειας. Δηλαδή, ενώ συνήθως το όποιο κόστος είναι άμεσο, το όφελος είναι μακροχρόνιο και ο ορίζοντας απόδοσης των μεταρρυθμίσεων υπερβαίνει συνήθως τον πολιτικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα σημαντικό αντικίνητρο για μεταρρυθμίσεις διεθνώς και διαδραμάτισε σοβαρό ρόλο και στην Ελλάδα τα τελευταία έτη. Αυτό εξηγεί επίσης και γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ νομοθετήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον, το κόστος αφορά λίγους και το όφελος πολλούς. Οι λίγοι που ενδεχομένως χάνουν άμεσα από μια μεταρρύθμιση εναντιώνονται και παρεμβαίνουν με σφοδρότητα στο δημόσιο διάλογο, ενώ οι πολλοί που ωφελούνται δεν την υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη. Και αυτές οι αντίθετες δυνάμεις εξηγούν την αδράνεια του status quo.

Εντούτοις, πιστεύω ότι ακόμη και οι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν υπό την πίεση έκτακτων συνθηκών και ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών θα συμβάλει στη μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος. Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας ως προς τις αναγκαίες πολιτικές.

Υπάρχουν σήμερα μεγάλες ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες. Για να εκμεταλλευθούμε αυτές τις ευκαιρίες, θα πρέπει κυρίως να προσαρμόσουμε κατάλληλα την αναπτυξιακή μας στρατηγική και να υιοθετήσουμε ένα εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο να γίνει η Ελλάδα αναπτυξιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Θυμίζω ότι ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες εκείνες όπου η κρατική περιουσία αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ. Κυρίως όμως πρέπει να επιζητούμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να μη χάσουμε, για μια ακόμη φορά, τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται". 

Πηγή: bankofgreece.gr 

Το Συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με θέμα «Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα», πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017, με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της. Περισσότεροι από 40 διακεκριμένοι ομιλητές συνομιλούν μεταξύ τους και με το κοινό, προσεγγίζοντας το ζήτημα της μεταρρύθμισης. 

Όπως μας πληροφορεί η 
Ελληνοαμερικανική Ένωση: "Η μεταρρύθμιση, ως το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στον σύγχρονο κόσμο, υπήρξε από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ακριβώς για την μεταρρύθμιση αυτή επιθυμούν να ανοίξουν διάλογο οι οργανωτές του συνεδρίου στη βάση 7 θεματικών αξόνων: 1) Διεθνές περιβάλλον - Διεθνή πρότυπα. 2) Κράτος /πολιτικοί θεσμοί. 3) Σχέση πολιτικής ιδεολογίας & πολιτικής πράξης. 4) Ο ρόλος της κοινωνίας. 5) Οικονομία. 6) Πνευματικές αναζητήσεις. 7) Χώρος & αστικό περιβάλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου