16 Οκτωβρίου 2017

Οι νεότεροι ηγέτες στον κόσμο

Με αφορμή τη νίκη του 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, όπου αναμένεται να αναλάβει την καγκελαρία της χώρας του και να γίνει ένας από τους νεότερους ηγέτες του πλανήτη, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται σε δημοσίευμά του σε πολιτικούς οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία σε σχετικά νεαρή ηλικία, παραμένοντας ακόμη και σήμερα ηγέτες στις χώρες τους. Ειδικότερα το AFP σημειώνει:

Στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Ορμπάν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1998 σε ηλικία 35 ετών. Ο κ. Ορμπάν εγκατέλειψε την εξουσία το 2002, για να εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός το 2010.

Στο Βέλγιο, ο Σαρλ Μισέλ έγινε το 2014 πρωθυπουργός σε ηλικία 38 ετών, αποτελώντας τον νεότερο ηγέτη της χώρας από το 1840.

Στην Εσθονία, ο κεντρώος Γιούρι Ράτας έγινε επίσης σε ηλικία 38 ετών πρωθυπουργός της χώρας τον Νοέμβριο του 2016. Διαδέχθηκε έναν άλλο νεαρό ηγέτη, τον Τάαβι Ρόιβας, που ανήλθε στην πρωθυπουργία σε ηλικία 34 ετών το 2014.

Στην Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Χρόισμαν έγινε πρωθυπουργός το 2016 σε ηλικία 38 ετών.

Στην Ιρλανδία, ο 38χρονος Λίο Βαράντκαρ, γιος Ιρλανδής νοσοκόμας και γιατρού από την Ινδία, έγινε τον περασμένο Μάιο ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. 

Στη Γαλλία, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος επίσης τον περασμένο Μάιο σε ηλικία 39 ετών, για να γίνει ο νεότερος από τους 25 προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός το 2015 σε ηλικία 40 ετών.

Στην Τυνησία, ο Γιούσεφ Σαχέντ διορίστηκε πρωθυπουργός το 2016 σε ηλικία 40 ετών, αποτελώντας τον νεότερο ηγέτη στην ιστορία της χώρας του.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανήλθε στην εξουσία το 2015 σε ηλικία 43 ετών.

Ο Πολωνός Αντρέι Ντούντα έγινε πρόεδρος σε ηλικία 43 ετών το 2015.

Στη Γεωργία ο Γιόρκι Μαργκβελασβίλι εξελέγη πρόεδρος το 2013 σε ηλικία 44 ετών.

Εξάλλου, και άλλοι νεαροί πολιτικοί κατόρθωσαν να αναδειχθούν σε ηγέτες των χωρών τους, χωρίς ωστόσο να διατηρούν σήμερα την εξουσία. Όπως προαναφέρθηκε, στην Εσθονία ο Τάαβι Ρόιβας έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 34 ετών το 2014, προτού παραδώσει τα «κλειδιά» της χώρας στον Γιούρι Ράτας. Στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν 43 ετών όταν εγκαταστάθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ το 2010. Στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 39 ετών το 2014. 
 
Μία γραβάτα δώρο του τότε Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα

Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, μπορεί κανείς να αναφερθεί -μεταξύ άλλων- στον Ισπανό Φελίπε Γκονθάλεθ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης σε ηλικία 40 ετών το 1982, αλλά και στον Τόνι Μπλερ που εξελέγη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997 στα 43 του χρόνια. Στις ΗΠΑ, ο Θίοντορ Ρούζβελτ ήταν 43 ετών όταν ανέλαβε την αμερικανική προεδρία, ενώ ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν 42 χρόνων και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κλείσει τα 47 του χρόνια.

Εξάλλου, και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα οι ηγέτες τείνουν να είναι όλο και νεότεροι: Ο Μουάμαρ Καντάφι ήταν 27 ετών όταν κατέλαβε την εξουσία στη Λιβύη και ο Κιμ Γιονγκ-ουν ήταν 28 όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, ο Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ-Θάνι ήταν 37 όταν έγινε εμίρης του Κατάρ. Ωστόσο, το ρεκόρ το κατέχει ο Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ που ήταν μόλις 19 όταν διαδέχτηκε τον πατέρα του στην προεδρία της Αϊτής. 

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου