18 Οκτωβρίου 2017

Λίγο, καλό και ακριβό το κρασί εσοδείας 2017

Για τρύγο φτωχό σε ποσότητα, ποιοτικό αλλά ακριβό κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στο "δελτίο τρύγου 2017". Συγκεκριμένα στη συνολική αποτίμηση της φετινής εσοδείας αναφέρει:

«Οι κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017 χαρακτηρίστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: Πιο ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι. Οι περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας είχαν πιο ψυχρό χειμώνα, πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία.

Ο Ελληνικός αμπελώνας απάντησε στα νέα δεδομένα με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια, σπουδαία φαινολική ωριμότητα. Οι Ελληνικές ποικιλίες αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά καθώς είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε παρόμοιες συνθήκες.

Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία, τη Νάουσα. Τέλος, ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών σταφυλιού από 10% έως 15% στις περισσότερες περιοχές». 


Ειδικότερα, και με βάση τις περιγραφές των μελών του Συνδέσμου, κατά αμπελουργική περιοχή, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει:

Σημειώνεται ότι στην παρούσα ανάρτηση περιοριζόμαστε κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε λίγες μόνο περιοχές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΑΓΓΑΙΟ. Οι λευκοί οίνοι, έχουν ολοκληρώσει την αλκοολική ζύμωση και είναι ιδιαίτερα αρωματικοί, με πολύ καλή δομή και εξαιρετική ισορροπία. Οι ερυθροί οίνοι που παράχθηκαν είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ , ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Μικρή μείωση παραγωγής (10-15%). Η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με υψηλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από υψηλό αλκοολικό βαθμό και έντονα φρουτώδη χαρακτήρα.

ΝΑΟΥΣΑ. Οι ποσότητες στα αμπέλια ήταν κάπως πιο μειωμένες σε σχέση με πέρσι της τάξεως του 10-15%. Από τα δεδομένα μέχρι στιγμής φαίνεται μία εξαιρετική χρονιά με έντονη εκχυλισιμότητα στις ανθοκυάνες και καλές ώριμες τανίνες. Φαίνεται χρονιά που θα δώσει οίνους μακράς παλαίωσης.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ Παραγωγή αρκετά μειωμένη από τον μέσο όρο της ζώνης από 35% έως 55%. Η φετινή χρόνια αποτελείται από παραγωγή οίνων με υψηλό αρωματικό δυναμικό, και εξαιρετικές οξύτητες που χαρακτηρίζουν άλλωστε την περιοχή. Σε ότι αφορά στις ερυθρές ποικιλίες και ειδικότερα το Ξινόμαυρο, είχαμε εξαιρετικές «σακχαρικές» ωριμότητες που συνοδεύονται από μεγάλη φαινολική συμπύκνωση για την ποικιλία.

ΗΠΕΙΡΟΣ - 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 

ΜΕΤΣΟΒΟ Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια πολύ καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες ενώ τα λευκά δείχνουν πως θα έχουν πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα.

ΡΑΨΑΝΗ Τα σταφύλια είναι υγιή –μια από τις «καθαρότερες» χρονιές των τελευταίων ετών- με καλή ωριμότητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και φυσιολογική χρωματική ένταση.

ΜΕΤΕΩΡΑ. Για τις λευκές ποικιλίες, οι οίνοι αναδεικνύουν χαρακτηριστικά τα αρώματα και τις γεύσεις κάθε ποικιλίας, με έντονες οξύτητες και φινετσάτη παλέτα στόματος. Στις ερυθρές ποικιλίες, οι οίνοι χαρακτηρίζονται από υψηλό αλκοόλ, με την ταυτόχρονη παρουσία αρωμάτων φρέσκων φρούτων και κομψών τανινών. 


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΤΤΙΚΗ. Η ζημιά αγγίζει το 50% της παραγωγής σε Σαββατιανό. Η ποιότητα των σταφυλιών πολύ καλή ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες που εμφανίζονται έντονα αρωματικές.

ΕΥΒΟΙΑ. Λόγω του έντονου χειμώνα και του δροσερού καλοκαιριού έως τον Ιούλιο οι πρώιμες ποικιλίες, θα δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε αρώματα όσο και σε οξύτητες. Επίσης οι ερυθρές είχαν εξαιρετικό περκασμό και σπουδαία φαινολική ωρίμανση. Οι όψιμες λευκές ποικιλίες αντιμετώπισαν πολλά ποιοτικά προβλήματα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΝΕΜΕΑ. Σημειώθηκε μείωση στην απόδοση σε σύγκριση με το 2016 κατά περίπου 20%. Λόγω της άριστης ποιότητας των σταφυλιών αναμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην οινοπαραγωγή: Προβλέπεται το 2017 να είναι πολύ καλή χρονιά για τη ΝΕΜΕΑ συγκριτικά με τις προηγούμενες εσοδείες.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ. Η παραγωγή ποσοτικά αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη, συγκριτικά με αυτή της προηγούμενης εσοδείας, κατά 20% έως 30%. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά από άποψη ωριμότητας και αρωμάτων.

ΝΗΣΙΑ

ΣΑΜΟΣ. Η οινική παραγωγή αναμένεται να είναι ποιοτικά πολύ καλή και να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες της αγοράς.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (Σημαντική μείωση της παραγωγής κατά 30% περίπου συγκριτικά με το 2016). Η σοδειά του 2017 έχει αρκετά κοινά ποιοτικά στοιχεία με τη σοδειά του 2016. Αρώματα με αρκετά έντονο το φρούτο, καλές οξύτητες και στόμα με ισορροπία.

ΚΡΗΤΗ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν αυξημένες κατά 20% από την περυσινή χρονιά που ήταν μειωμένη. Λευκοί οίνοι με οξύτητες από μέτριες μέχρι υψηλές με μοναδική ισορροπία σακχάρων/οξύτητας και έντονα τα τυπικά χαρακτηριστικά αρώματα των ποικιλιών. Οι ερυθροί οίνοι γενικά διατήρησαν τα ειδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής καλλιέργειας, με έμφαση στο πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και στο γεμάτο σώμα που γίνεται έντονα αντιληπτό στο στόμα.

Πηγή (και πιο αναλυτικά): greekwinefederation.gr/pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου