23 Οκτωβρίου 2017

Το γλυπτό που κρίθηκε πολύ τολμηρό για το Λούβρο

Το γιγαντιαίο γλυπτό έργο «Domestikator», που σχεδίασαν οι Ολλανδοί καλλιτέχνες του Atelier Van Lieshout, προοριζόταν να τοποθετηθεί στους κήπους Tuileries, δίπλα στο Μουσείο του Λούβρου, ως μέρος της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Fiac, αυτόν το μήνα.

Ωστόσο, το Λούβρο άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι αποσύρει το γλυπτό καθώς το βρήκε πολύ ερωτικό για να το παρουσιάσει στους κήπους του.

Η εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι ο πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, είχε στείλει επιστολή στους διοργανωτές του Fiac, με την οποία εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με την εγκατάσταση. «Τα σχόλια στο διαδίκτυο υπογραμμίζουν ότι αυτό το έργο έχει μια βάναυση πτυχή», ανέφερε ο ίδιος. «Κινδυνεύει να παρεξηγηθεί από τους επισκέπτες στους κήπους» πρόσθεσε, εκφράζοντας τις πρώτες αμφιβολίες του.

Μετά την απόφαση του Λούβρου να μην φιλοξενήσει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που πολλοί θεωρούν ότι είναι ακατάλληλη λόγω σεξουαλικού περιεχομένου, το έργο βρήκε στέγη στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία έκφρασης τέθηκαν μετά την απόφαση, και τελικά την Τετάρτη το έργο θα βρεθεί έξω από το Πομπιντού.

«Το να έχουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι μπροστά από το Πομπιντού είναι μια νίκη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στους «New York Times», ο Julien Lombrail, διευθυντής της γκαλερί Carpenters Workshop, που εδρεύει στο Λονδίνο και αντιπροσωπεύει το Atelier Van Lieshout. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου