27 Οκτωβρίου 2017

Η Attica κυριαρχεί στο Αιγαίο με την απόκτηση της HSW

Η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Attica Συµµετοχών και του ομίλου Γκριμάλντι για την απόκτηση των μετοχών που κατέχουν οι Μινωϊκές Γραμμές στην Hellenic Seaways (HSW), ολοκληρώνει το παζλ των αλλαγών στην ακτοπλοΐα που ξεκίνησε να συμπληρώνεται στις αρχές Αυγούστου. Τότε η Attica, προς έκπληξη πολλών και αφού είχε παραμείνει θεατής καθόλη τη διάρκεια της πολύμηνης πολιορκίας του ομίλου Γκριμάλντι για την απόκτηση της HSW, αναδείχθηκε πλειοδότρια στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Πειραιώς αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της Hellenic.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η πλευρά Γκριμάλντι φρόντισε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα, αφενός ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να παραμείνει αποψιλωμένος μέτοχος μειοψηφίας στο νέο καθεστώς της HSW και αφετέρου ότι "εκτός από αγοραστής μπορεί να είναι και πωλητής". 

Έτσι χθες, η εταιρεία Μινωικές Γραµµές ΑΝΕ ανακοίνωσε ότι υπεγράφη καταρχήν συµφωνία - πλαίσιο µε την εταιρεία ATTICA ΑΕ Συµµετοχών, η οποία προβλέπει:
  • Την πώληση από τις Μινωικές Γραµµές ΑΝΕ στην ATTICA ΑΕ των µετοχών της εταιρείας HSW ΑΝΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 48,53% του µετοχικού της κεφαλαίου.
  • Την αγορά του πλοίου το οποίο ανήκει στην εταιρεία ATTIΚΑ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ από εταιρεία του Οµίλου Grimaldi και 
  • Την αγορά από τις Μινωικές Γραµµές ΑΝΕ. πλοίου της HSW ΑΝΕ. 
Ουσιαστικά ο όμιλος Γκριμάλντι πωλεί τη συμμετοχή του στη HSW έναντι πλοίων που αποκτά.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε, η εν λόγω συµφωνίαν - πλαίσιο περιλαµβάνει τις ακόλουθες επιµέρους και αλληλεξαρτώµενες (en bloc) συναλλαγές οι οποίες είναι:
  • Πώληση από τις Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. στην ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών των 37.667.504 µετοχών της εταιρείας ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήµερα ποσοστό 48,53% του καταβεβληµένου µετοχικού της κεφαλαίου της, έναντι τιµήµατος € 78.500.000.
  • Αγορά του πλοίου "SUPERFAST XII” από εταιρεία του Οµίλου Grimaldi, κύριο µέτοχο των Μινωικών Γραµµών, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ATTIΚΑ ΦΕΡΡΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 100% θυγατρική της ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών, έναντι συνολικού τιµήµατος € 74.500.000.
  • Αγορά από τις Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. του ταχύπλοου πλοίου "HIGHSPEED 7” από την εταιρεία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ Α.Ν.Ε. έναντι συνολικού τιµήµατος € 25.000.000.
Η υλοποίηση της συµφωνίας τελεί, µεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισµού και τη λήψη των αναγκαίων εταιρικών και άλλων εγκρίσεων. Οι παραπάνω συναλλαγές θα ολοκληρωθούν µόλις πραγµατοποιηθεί η απόκτηση ελέγχου της εταιρείας HSW από την ATTICA Ανώνυµος Εταιρία Συµµετοχών, για την οποία η τελευταία έχει υποβάλει σχετική γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισµού λόγω άλλης συναλλαγής και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης.

Οι Μινωικές Γραµµές Α.Ν.Ε. εκτιµούν ότι η υλοποίηση της συναλλαγής θα είναι επωφελής για την εταιρεία αλλά και θα συνδράµει µακροπρόθεσµα στον εξορθολογισµό της εσωτερικής ακτοπλοϊκής αγοράς και τη διατήρηση ορθού επιπέδου υγιούς ανταγωνισµού στον κλάδο. 

Είναι προφανές πως όταν (και εάν) υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία η Attica, με την απόκτηση της HSW, θα κυριαρχεί στο Αιγαίο. 

Τι σημαίνει όμως η συμφωνία αυτή για τον όμιλο Γκριμάλντι και τη θυγατρική του εταιρεία Μινωικές Γραµµές;

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr:
Για τις Μινωϊκές η συμφωνία μεταφράζεται σε ενίσχυση του στόλου τους με το Highspeed 7, που είναι δρομολογημένο στη γραμμή Κυκλάδες-Κρήτη, αλλά και ενίσχυση του ταμείου της εταιρείας κατά 53,5 εκ. ευρώ. 
Ο όμιλος Γκριμάλντι αποκτά το πλοίο Superfast XII σε ικανοποιητική για την αξία του τιμή. Το πλοίο που είναι δρομολογημένο στη γραμμή των Δωδεκαννήσων εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί από τον όμιλο σε κάποια άλλη διεθνή γραμμή. 
Συνολικά η πλευρά των Μινωϊκών με τη συμφωνία εκτιμάται ότι αποζημιώνεται την αξία κτήσης της συμμετοχής της στην HSW, μια συμμετοχή η οποία παρέμενε για χρόνια "κλειδωμένη". 
Βεβαίως την ίδια στιγμή η πλευρά Γκριμάλντι, εκ των πραγμάτων εγκαταλείπει, προσώρας τουλάχιστον, το στόχο να εντείνει τη δραστηριοποίησή της στο Αιγαίο και να επεκταθεί σε νέες γραμμές. 
Εντούτοις οι Μινωϊκές πλέον έχουν χτίσει μια πολύ ισχυρή θέση και έναν εξαιρετικό ισολογισμό που πιθανόν να επιτρέψει άλλες κινήσεις επέκτασης. 

Να σημειωθεί τέλος ότι με βάση τα ποσά που δόθηκαν τον Αύγουστο για το πλειοψηφικό πακέτο αλλά και το ύψος της χθεσινής συμφωνίας η αποτίμηση της HSW στο 100% εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 160 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: Στοιχεία από capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου