31 Οκτωβρίου 2017

500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου

Στις 31 Οκτωβρίου 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος, καθηγητής Θεολογίας.στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης τότε, και ενώ είχε ήδη εκφράσει στους φοιτητές του την αντίθεσή του σε κάθε σχέση με τις πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας, θυροκόλλησε στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιτεμβέργης τις 95 Θέσεις του, που αποτέλεσαν μια ανοιχτή πλέον επίθεση εναντίον του Παπισμού. Η ημέρα εκείνη σηματοδότησε την έναρξη της Μεταρρύθμισης που άλλαξε την Ευρώπη. Με αφορμή την 500η επέτειο, ένα σύντομο αφιέρωμα από την Deutsche Welle στη συνέχεια:

Επάνω αριστερά φωτογραφία με το Μνημείο Λούθηρου. Η ανέγερση αυτού του μνημείου το 1821 ήταν θεαματική. Για πρώτη φορά δεν επρόκειτο για κάποιο άγαλμα βασιλιά ή ηγεμόνα αλλά του Μεταρρυθμιστή Μαρτίνου Λούθηρου. Στα χέρια του κρατάει τη Βίβλο στη σελίδα όπου τελειώνει η Παλαιά Διαθήκη και ξενικά η Καινή Διαθήκη. 

Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Εάν ζούσε σήμερα ο Μαρτίνος Λούθηρος θα αναγνώριζε τα στενά δρομάκια, την πλατεία της αγοράς και αρκετά σπίτια στην παλιά πόλη της Βιτεμβέργης, αφού αρκετά μέρη παραμένουν αναλλοίωτα τα τελευταία 500 χρόνια, όπως και ο Καθεδρικός Ναός.

Οι 95 Θέσεις του Λούθηρου. Στην είσοδο του Καθεδρικού λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε τις 95 Θέσεις του κατά των καταχρηστικών πρακτικών της Καθολικής Εκκλησίας. Η 31η Οκτωβρίου του 1517 σηματοδότησε την έναρξη της Μεταρρύθμισης και άλλαξε ολόκληρη την Ευρώπη. Φέτος εορτάζεται η 500η επέτειος.

Ο τάφος του Λούθηρου. Εντός της εκκλησίας, η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες της επετείου, βρίσκεται και ο τάφος του Μαρτίνου Λούθηρου αλλά και του φίλου και συμμάχου του Φίλιππου Μελάγχθωνος.

Το σπίτι του Λούθηρου. 38 χρόνια έζησε ο Λούθηρος σ’ αυτό το σπίτι μαζί με την οικογένειά του, καλεσμένους αλλά και φοιτητές, οι οποίοι επισκέπτονταν συχνά τον διάσημο μεταρρυθμιστή στη Βιτεμβέργη.

Αίθουσα παραδόσεων. Σ' αυτή την αίθουσα ο Μαρτίνος Λούθηρος παρέδιδε μαθήματα σε φοιτητές που έρχονταν εδώ από όλη την Ευρώπη. Πριν από 500 χρόνια η πόλη της Βιτεμβέργης θεωρούνταν το πνευματικό κέντρο της Ευρώπης.

Η κεντρική αγορά. Η κεντρική πλατεία της αγοράς παραμένει μέχρι σήμερα η καρδιά της πόλης. Εδώ, στον ναό της Παρθένου Μαρίας, τελέστηκε για πρώτη φορά λειτουργία στα γερμανικά.

Στο εσωτερικό του ναού. Αυτή η εικόνα κεντρίζει την προσοχή κάθε επισκέπτη της εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας. Ο ζωγράφος και φίλος του Λούθηρου, Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος, απαθανάτισε τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη Μεταρρύθμιση: τον Μαρτίνο Λούθηρο, τον Φίλιππο Μελάχγθωνα, τον εαυτό του καθώς και την σύζυγο του Λούθηρου, Καταρίνα φον Μπόρα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου