15 Οκτωβρίου 2017

Στο Ναό του Ποσειδώνα και τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο

"Στην άκρη της Σουνιακής χερσονήσου, που αποτελεί το νοτιότερο τμημα γης της Αττικής, οι Αθηναίοι ίδρυσαν ιερά τιμώντας δυο από τους μεγαλύτερους θεούς τους, τον Ποσειδώνα και την Αθηνά" όπως μας ενημερώνει η πινακίδα που είχει τοποθετηθεί εκεί κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου .

"Το ιερό του Ποσειδώνα βρίσκεται μέσα στο φρούριο που προστάτευε τα παράλια της Αττικής. Ο ναός κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο της Αγριλέζας στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. την απόκρημνη νοτιοανατολική άκρη της χερσονήσου πάνω σε παλαιότερο πώρινο ναό του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ., ο οποίος είχε καταστραφεί πριν την ολοκλήρωσή του κατα την εισβολή των Περσών το 480 π.Χ. Πριν από την ίδρυση των ναών στο τέμενος είχαν τοποθετηθεί μαρμάρινοι κούροι που καταστράφηκαν επίσης από τους Πέρσες". 

Ναός του Ποσειδώνα (Temple of Poseidon)

"Ο περίπτερος δωρικός ναός (διαστάσεις 31,12 Χ 13,47 μ.) είχε 6 Χ 13 κίονες. Πάνω από το επιστύλιο του προνάου υπήρχε ζωφόρος με ανάγλυφη διακόσμηση, έργο κυκλαδιτών τεχιτών, η οποία συνεχιζόταν και στις τέσσερις πλευρές. Τα θέματά της ήταν σκηνές από τους μύθους της Κενταυρομαχίας, της Γιγαντομαχίας και τους άθλους του Θησέως".


"Στον χαμηλότερο λόφο, βόρεια του ιερού του Ποσειδώνα, ιδρύθηκε το ιερό της Αθηνάς. Στην Αθηνά ήταν αφιερωμένοι δύο ναοί, ο μικρός ορθογώνιος δωρικός ναός των αρχών του 6ου αιώνα π.Χ. που καταστράφηκε από τους Πέρσες και ο νεότερος και μεγαλύτερος ιωνικός ναός με ένα βωμό στη νότια πλευρά του".


Ο οικισμός στο Σούνιο

Ο οικισμός. "Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του φρουρίου στο Σούνιο καταλαμβάνει ένας οικισμός. Είχε μακροχρόνια διάρκεια και τα οικήματά του είχαν υποστεί πολλές επισκευές και μετασκευές. Η φάση που είναι ορατή ανήκει στα ελληνιστικά χρόνια (3ος-2ος αιώνας π. Χ.). Δρόμοι παράλληλοι ή κάθετοι μεταξύ τους διέσχιζαν τον οικισμό. Ένας από αυτούς, ορατός σήμερα, ανηφορίζει προς τα ανατολικά, προς το ιερό του Ποσειδώνα." 

Ο οικισμός στο Σούνιο

Ναός του Ποσειδώνα

Ο οικισμός στο Σούνιο

"Το λιμάνι του Σουνίου βρισκόταν στον αμμώδη όρμο βόρεια του φρουρίου προστατευόμενο από τους βορείους ανέμους. Αποτελούσε προωθημένη ναυτική βάση των Αθηναίων, αλλά και εμπορικό σταθμό. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις ήταν από υλικά που δεν άφησαν ίχνη. Ωστόσο, βυθισμένες σήμερα λίθινες κατασκευές πιθανόν να εξυπηρετούσαν το λιμάνι".

Προς το λιμάνι του Σουνίου


Φρούριο, τα τείχη. "Η Πόλη-κράτος των Αθηνών για την προστασία της είχε οχυρώσει θέσεις στρατηγικής σημασίας στις ακριτικές περιοχές. Μια τέτοια θέση ήταν το ακρωτήριο του Σουνίου, προκειμένου να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, το κεντρικό λιμάνι, καθώς και τα αργυρούχα μεταλλεία της Λαυρεωτικής. Τα τείχη εκτείνονται σε μήκος 400 μέτρων στη βόρεια και ανατολική πλευρά αποκόπτοντας το ακρωτήριο από την ξηρά. Περικλείουν έκταση 40 περίπου στρεμμάτων που καταλαμβάνουν το ιερό του Ποσειδώνα και ο οικισμός του δήμου των Σουνιέων", όπως μας ενημερώνει σχετική πινακίδα

Τα τείχη στο Σούνιο

Τα τείχη στο Σούνιο

Ο Μύθος του Θησέα με το Μινώταυρο και το Αιγαίο πέλαγος 

Ο γιος του Μίνωα, Ανδρόγεως, πήρε μέρος σε αγώνες στα Παναθήναια και απέσπασε κάποιες νίκες, για τις οποίες οι Αθηναίοι τον ζήλεψαν και τον σκότωσαν. Ο Μίνωας για να τιμωρήσει τους Αθηναίους κήρυξε πόλεμο στον οποίο νίκησε. Σαν ποινή των Αθηναίων όρισε κάθε Εννέα χρόνια εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη και να κατασπαράζονται από το Μινώταυρο, που είχε σώμα ανθρώπου αλλά κεφάλι και ουρά ταύρου.



Μην μπορώντας να ανεχτεί την θυσία αυτή, ο Θησέας, γιος του βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, αποφάσισε να είναι και αυτός ένας από τους δεκατέσσερις νέους, με σκοπό να βρεθεί κοντά στο Μινώταυρο ώστε να τον σκοτώσει. Όταν έφτασε στη Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη, η οποία τον ερωτεύτηκε. Θέλοντας να τον βοηθήσει του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, το Μίτο της Αριάδνης και τον συμβούλεψε να δέσει την άκρη του στην είσοδο του λαβύρινθου και να το ξετυλίγει, ώστε να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο.

Ο Θησέας πράγματι σκότωσε το τέρας με το σπαθί του και χρησιμοποιώντας τον Μίτο της Αριάδνης, κατάφερε να βγει από το Λαβύρινθο και γύρισε στην Αθήνα.


Προς το Αιγαίο πέλαγος

Ο πατέρας του Θησέα, ο Αιγέας του έδωσε παραγγελία όταν γυρίσει νικητής από την Κρήτη να αλλάξει τα πανιά του πλοίου του, να κατεβάσει τα μαύρα πανιά που είχε φεύγοντας και να ανεβάσει λευκά πανιά. Κάθε μέρα ατένιζε τον ορίζοντα από το ακρωτήρι Σούνιο για να δει το γιο του να επιστρέφει. Από τη πολλή χαρά του ο Θησέας ξέχασε την παραγγελία του πατέρα του και επέστρεψε με τα μαύρα πανιά. Ο Αιγέας βλέποντας το πλοίο με τα μαύρα πανιά, έπεσε από το βράχο στη θάλασσα. Από τότε πήρε το όνομά του «Αιγαίον πέλαγος»

Μερικές ακόμη φωτογραφίες:


Ναός του Ποσειδώνα

Εστιατόριο - Καφετέρια με θέα προς το ναό του Ποσειδώνα

Ναός του Ποσειδώνα από κάποια απόσταση 

Ήταν μια από τις πολλές επισκέψεις μας στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνιού. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε!

Takis Ant για το afirimeno.com 

Κείμενα με ιστορικά στοιχεία από τις πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού τοποθετημένες στον αρχαιολογικό χώρο. Για τον μύθο του Θησέα τα στοιχεία από την el.wikipedia.org
Φωτογραφίες: Takis Ant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου