17 Οκτωβρίου 2017

Σπιρτζής: Πρόστιμα ΚΟΚ ανάλογα με το εισόδημα

"Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες οδηγούς θα υπολογίζονται με εισοδηματικά κριτήρια" είπε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση για τις αλλαγές στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ετοιμάζει. Έτσι για δύο ίδιες παραβάσεις θα καταλογίζονται δύο διαφορετικά πρόστιμα! Κατά τα άλλα "όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο"!.

Κριτήριο για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου θα αποτελεί η φορολογική δήλωση του οδηγού προκειμένου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, «να χτυπήσουμε τη λογική “έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ”».

Αλλά έτσι ενθαρρύνεται η άλλη λογική: «δεν έχω λεφτά, δεν πληρώνω και έτσι παρανομώ!».

Η ιδέα της προσαρμογής των προστίμων στο εισόδημα έχει πέσει στο τραπέζι από τον περασμένο Απρίλιο, όταν στη διακομματική επιτροπή για την οδική ασφάλεια ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Μαυραγάνης έκανε λόγο για «χρηματοκεντρικά προσανατολισμένους πολίτες». «Αν πρόκειται για πολίτες με μεγαλύτερα εισοδήματα είναι εύλογο ότι κάποια ποσά δεν τους αγγίζουν. Δεν θα το σκεφτούν δεύτερη φορά, αν το πρόστιμο είναι τέτοιο, που επί του πρακτέου δεν τους κοστίζει ιδιαίτερα να το καταβάλουν» είχε εξηγήσει στην «Καθημερινή». «Πρέπει να προσαρμοστούν τα πρόστιμα στο καθαρό τους εισόδημα για να επιτύχουμε μεγαλύτερη δραστικότητα της ποινής, η οποία δεν έχει σήμερα αποτρεπτική ισχύ» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών. 

Στόχος του υπουργείου είναι η οικοδόμηση ενός «νέου κώδικα αξιών και οδηγικής συμπεριφοράς, δεν είναι θέμα τιμωρητικό και έχει να κάνει με την παιδεία, την ασφάλεια και την κοινωνική συμπεριφορά», ανέφερε χθες ο κ. Σπίρτζης. 

Με αυτή τη λογική όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι τα πρόστιμα θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση όχι μόνο τα εισοδηματικά κριτίρια, αλλά και άλλες ακόμη παραμέτρους όπως: το φύλο του οδηγού, η ηλικία του οδηγού, η ηλικία του αυτοκινήτου, το επίπεδο μόρφωσης του οδηγού, κλπ. Οπότε οδηγούμαστε σε ένα σύστημα πολύπλοκο, ίσως και ρατσιστικό, αλλά σίγουρα ... ανεφάρμοστο.

Πάντως η πλειονότητα των εμπλεκομένων στην οδική ασφάλεια επιμένουν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του ΚΟΚ δεν θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο αν δεν συνοδεύεται από επαρκή αστυνόμευση και την είσοδο της κυκλοφοριακής αγωγής ως μαθήματος στα σχολεία.

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου