20 Οκτωβρίου 2017

Τι είπαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις κάμερες

Το τι κυκλοφορεί για τη συζήτηση που είχαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις κάμερες, όταν έμειναν μόνοι μετά τη συνέντευξη στο Rose Garden, δεν περιγράφεται. Το περίεργο είναι ότι ορισμένα από αυτά τα διαρρέουν συριζαίικες πηγές, συνεπώς ας είμαστε επιφυλακτικοί, όπως αναφέρει και ο ...ΒΗΜΑτοδότης που τα εκλαμβάνει ως ανέκδοτα και έτσι τα μεταφέρει. 

Ας τα μεταφέρουμε και εμείς. Λέγεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων είπαν: 

Για το Ιράν. Ήταν και το πιο σημαντικό παρασκήνιο στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών. Οπως είναι γνωστό, ο «πλανητάρχης» τα έχει πάρει στο κρανίο με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύσσει, και όποιον (δυτικό) ηγέτη συναντά ρωτά τη γνώμη του. Στον κ. Τσίπρα δεν του χαρίστηκε καθόλου γνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του με το που ανέλαβε την εξουσία είχε αναπτύξει εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με το Ιράν (επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη, προσπάθειες για επενδύσεις κ.τ.λ.). Ηταν μια δύσκολη ερώτηση για τον κ. Τσίπρα ή «ερώτηση-παγίδα» και έτσι εκείνος αποφάσισε να απαντήσει με ένα ... αστειάκι: «Είχαμε κάποια προβληματάκια με τους Πέρσες πριν από 3.000 χρόνια, αλλά από τότε τίποτα...» είπε. Δεν έγινε γνωστό πώς αντέδρασε ο πρόεδρος Τραμπ.

Για τα μίντια. Κάποια στιγμή ο Τραμπ ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό εάν τα μίντια στην Ελλάδα του επιτίθενται. Αλλο που δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας και απάντησε: «Με αμείωτη ένταση». Και αντί να βρει συμπαράσταση από τον κ. Τραμπ τον άκουσε να λέει ότι «αυτό δεν είναι καθόλου κακό» και ότι ο ίδιος προτιμά να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter, για να επικοινωνεί απευθείας και αφιλτράριστα, όπως είπε, με τον κόσμο. Και προφανώς για να γίνει πιο πειστικός, εκτίμησε πως τα social media έχουν σήμερα περισσότερη δύναμη και επιρροή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Πάντως κουβέντα δεν ειπώθηκε ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον για τις επιθέσεις που δέχονται τα media από μερικούς ηγέτες. 

Για το ...κακό. Οι δύο ηγέτες μετά τη συνέντευξη Τύπου και ενώ κατευθύνονταν στην έξοδο, συζήτησαν και τη δήλωση του κ. Τσίπρα, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, για τον κ. Τραμπ: «Μακάρι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό» είχε ως γνωστόν δηλώσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν ήσουν ο μόνος που είχε αυτή την εντύπωση για εμένα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πληροφορήθηκε τη δήλωσή του από τον δημοσιογράφο του Fox News. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε ακόμη στον κ. Τσίπρα ότι «δεν ήξερα πως ήσουν στους φανατικούς που με κατηγορούσαν. Πάρα πολύς κόσμος πίστευε πως αν εκλεγώ θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά διαπίστωσαν τελικά ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο». Πάντως κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι ο κ. Τραμπ είπε τα παραπάνω αστειευόμενος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τραμπ και ο πρωθυπουργός διαπίστωσαν ότι «έχουν εξαιρετική χημεία» και πρόσθεσαν ότι ο κ. Τσίπρας έχει συναντήσει και άλλους ηγέτες με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, και όμως διατηρούν καλές σχέσεις...

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου